Artikelindex

Met Niklas Zackrisson op kayakexpeditie op de Oostzee bij Gryt in Zweden. 

 

Enige tijd geleden hoorde ik op de kanovereniging dat er plannen waren om naar Zweden te gaan en daar op de Oostzee te varen bij Gryt, een natuurgebied daar. Niklas had aangeboden om dat voor leden van Keistad te organiseren.

Ik was eerder in Zweden geweest, maar dan aan de westkant en vond dat wel een heel leuk idee. Dus maar geïnformeerd of er nog ruimte was om mee te gaan. En die ruimte was er! We gingen dus mee.

de-groep.jpg

Het was niet voor iedereen mogelijk om op dezelfde tijd vrij te krijgen, dus niet alle geïnteresseerden konden uiteindelijk mee. Wie er dan wel mee gingen?

Maarten en Teja

Inge en Marcel

Ria

Hans

Ruisch

Dik

En natuurlijk onze organisator: Niklas.

 

 

Van te voren alvast geprobeerd om een beeld van de omgeving te krijgen waar we zouden gaan varen, de scherenkust bij Gryt. Eerst maar even op google earth gekeken. Dat zijn veel eilandjes! Dat ziet er goed uit.

Een omgeving waar je in de luwte van de eilanden kunt varen bij veel wind, maar als het weer het toelaat kun je ook op zee varen. Een ideale kano-omgeving wat mij betreft.

 

Na alle voorbereidingen wast het dan zover, nog één nachtje slapen en dan gaan we naar Zweden!

 

Vrijdag 10 augustus.

Vandaag vrij genomen. Marcel moet eerst nog een halve dag werken. Dat geldt ook voor Hans. Ruisch heeft al twee weken vrij en hoeft dus niet te werken vandaag.

Hans en Ruisch rijden met Marcel en mij mee. We gaan met de auto naar Travemünde waar we de nachtboot naar Malmö nemen. Hierdoor wordt de reis in tweeën gedeeld en dat lijkt ons een stuk relaxter rijden dan het hele stuk in één keer te rijden. Eerst zo'n 5 uur rijden, dan op de boot eten en slapen, dan nog zo'n 6 uur rijden en dan zijn we er.

 

Om half drie vanmiddag vertrekken we volgens planning, dan hebben we speling als we in de file komen te staan en daardoor vertraging oplopen. Om tien voor half drie belt Ruisch, hij vertrekt dan pas uit Amsterdam. Weg ruime planning....

Om kwart voor drie komt Hans aan, we hebben nog wel tijd voor een kopje koffie en thee. Wat later belt Ruisch nogmaals, hij zit in de file en is bang nog veel later te komenCry.

 

Rond half vier is Ruisch ook gearriveerd, de file bleek uiteindelijk toch mee te vallen. Snel pakken we zijn spullen in de auto en kwart voor vier rijden we dan eindelijk weg.

veerboot-1.jpg

Gelukkig gaat de tocht voorspoedig en hebben we niet al te veel vertraging. In Travemünde hebben we alleen even moeite om de juiste weg naar de boot te vinden. Het blijkt voornamelijk een Cargo-boot te zijn, dus voornamelijk vrachtwagens. We zoeken eerst naar een ingan voor personenauto's, maar die blijkt er niet te zijn, we moeten de vrachtwagens volgen, de boot op. Maar uiteindelijk lukt dat ook. Op de boot vinden we een ruime kamer met een tweepersoons bed en een stapelbed. Ook heeft de ruimte een ruime badkamer met douche en toilet. Het is geen boot met veel vertier. Op goed geluk gaan we richting bar en restaurant. Het is er rustig. Het avondeten kost ons zes euro p.p. incl. drinken en toetje en je kunt zoveel nemen je maar wilt eten.

 

 

Vanavond in de hut werd alles bekeken. Ook de tv-zenders werden gecheckt. De heren hadden Canal-plus gevonden, daar was een mooie 'natuurfilm' te zien. Dat kon hun interesse wel even vasthouden, er werd niet meer doorgezapt. Gelukkig werd de TV na zo'n 10 minuten "natuurfilm" toch uitgezet zodat we lekker konden gaan slapen.

 


 

Zaterdag 11 augustus

 

 

Vannacht heb ik wat onrustig geslapen, het is toch anders op zo'n boot slapen. Ook vond ik het erg warm vannacht. Vanochtend was ik al voor zes uur wakker. Lekker gedoucht en toen naar het restaurant voor het ontbijt. Voor vier euro kon je uitgebreid eten. We vaarden zo Malmö binnen, dat was wel leuk om te zien. Vanaf de boot op weg, het tweede deel van de tocht. Wat direct opvalt hier is de rust op de snelweg, heel wat anders dan de drukte gisteren in Duitsland.

 

Omdat we genoeg tijd hebben, besluiten we niet de omweg via de snelweg te nemen, maar de GPS te volgen, die een kortere route weet. Deze route rijdt echter ook best wel goed door en is leuk om te rijden.

lekkernij-1.jpg

 

Onderweg nog gestopt bij een wegcafé, hier lekker wafels met aarbeienjam en slagroom gegeten, een Zweedse lekkernij? Hierna onze GPS-route vervolgd en de camping gevonden. Het is een eenvoudige camping aan het water. Maarten en Teja zijn er al en Ria en Dik zijn ook al gearriveerd. Zij hebben de hele nacht doorgereden.

camping-1.jpg

 

We vonden een plekje aan het water voor ons kampement. Daarna de kano's gepakt en lekker een stukje gevaren. Gelukkig is het lekker weer. De omgeving hier is wel erg mooi.

Na het varen hebben we gezamenlijk het eten klaar gemaakt, Maarten en Teja hadden nog wat etenswaar bij zich, wij hadden nog wat macaroni bij ons en gezamenlijk werd het toch nog een prima maaltijd. Er werd al geopperd om het eten koken te filmen, het leek even het huishouden van Jan Steen, iedereen deed wat, maar er was niet echt enige coördinatie te ontdekken. Maar het lukte ons de maaltijd te bereiden en het smaakte prima.

 

Ondertussen is het gaan regenen. Dat is niet leuk. Maar we hebben de tarp van Ria opgezet, direct boven de eettafel. We zitten daar met zijn allen onder, maar daar schuilen ook de muggen en we worden dus lek geprikt. Hopelijk is het morgen beter weer.

 

Zondag 12 augustus.

Vannacht heb ik goed geslapen in het tentje, beter dan op de boot. Vanochtend was Dik al vroeg bezig met zijn brander om water te koken. Het was goed te horen in ons tentje, het leek wel of er een vliegtuig aan het opstijgen was. We hebben goed ontbeten vanochtend, maarten was druk bezig met de eieren met spek. Dat ging er goed in.

 

Na het ontbijt ging er een groepje naar Valdemarsvik om boodschappen te doen. Het was een aardig karretje vol. Moet dat allemaal mee in de kano's? Is dat niet veel te veel? Alleen het brood, dat wisten we niet zeker. Dus maar een hoeveelheid meegenomen. We zien wel.

pauze_eiland-1.jpg

 

Vanmiddag lekker een stukje gevaren en op mooi eilandje gepauzeerd. Daar bleek dat het brood erg snel op gaat. Dus morgen toch nog even wat extra brood regelen. Ach, we hebben ook nog cruesli bij ons met melk en Zweeds knäckebröd.

 

Vanavond hebben we een BBQ. We hadden karbonades meegenomen en Niklas had een wegwerp BBQ meegenomen. Deze wilden we niet in het gras zetten, maar Niklas had een dikke balk gevonden waar we de twee BBQ's op gezet hebben. Dat de balk een beetje zwart wordt is niet zo'n probleem.

Er was genoeg te eten, dus we konden allemaal ons buikje vullen. Er was ook wijn meegenomen uit Nederland en deze hebben we meester gemaakt. Misschien wat teveel gedronken? Ach, we gaan lekker slapen in onze tentjes en zien wel wat de dag morgen gaat brengen.


 

Maandag 13 augustus.

Vandaag gaat het dan toch echt beginnen, onze trektocht. We waren op tijd opgestaan en Maarten was alweer druk met de eieren met spek. Dat wordt oppassen, straks kom ik tonnetje rond terug van deze vakantie. De rijst van gisteren was nog niet op en Maarten had dat gemengd met stroop en boter, dat smaakt eigenlijk best wel.

 

Om 9 uur begonnen we met het opbreken van de tenten en het inpakken van de boten. Al het eten voor 5 dagen moest verdeeld worden over de boten. Ging dat allemaal wel lukken? In mijn bootje pakte ik allemaal kleine spullen. o.a. alle kleine pakjes waarmee sap gemaakt kan worden. Dat was best wel veel. Verder nog wat andere kleine dingen, mijn kano heeft niet zoveel opbergruimte als de anderen, dat komt door het lage achterdek. Uiteindelijk zat ook mijn boot helemaal vol. Ik vond 'm behoorlijk zwaar. De heren gingen aan de slag met het versjouwen van de boten. Vier mannen per boot. Toen mijn boot aan de beurt was riepen ze dat dit de lichtste was van alle boten... En ik vond hem al zo zwaar.

 

Om half twaalf was alles ingepakt en konden we dan eindelijk op stap. Alles is in de kano's gekomen.

 

Bij de eerste pauzeplaats aangekomen bleek dat daar koeien op het eiland rondliepen. We moesten eerst een draad aan de kant doen om op het eiland te kunnen komen. Dit was daar geplaatst om te zorgen dat de koeien niet op het strandje zouden komen. Achter het draad lagen de nodige koeienvlaaien en er waren veel vliegen. Muggen waren er, helaas, ook genoeg.

Maar het weer is mooi weer, het zonnetje schijnt en het is hier echt prachtig. Al die kleine eilandjes overal.

 

Na de pauze weer verder, op weg naar ons overnachtingsplekje. Onderweg zien we een zeearend, een mooi gezicht. Marcel weet het vast te leggen met zijn camera, met de telelens. Ben benieuwd of de foto's gelukt zijn (en dat zijn ze!)

vogels1-1.jpg

vogels2-1.jpg

De heren zien ineens van alles onderweg. Maarten denkt zeehonden te zien, maar dat blijken kleine zeevogels te zijn.

We genieten van de omgeving en komen aan bij onze overnachtingsplek. Hier moeten we ons kamp maken op de rotsen. Dat is wel lastig bij het vast zetten van de tenten. Maar het lukt wel om een plekje voor de haringen te vinden en met een stuk rots erbij gaat ons tentje niet meer aan de wandel vanavond. Nu eerst lekker eten, we hebben kip tandori op het menu staan. Ik bied me aan om de kipfilet te snijden, maar wat gaan je handen daarvan plakken!

 

Na het eten zijn we omhoog gelopen naar het hoogste punt van het eiland, Kupa Klint. Een prachtig overzicht over alle kleine eilandjes die hier liggen. Het is echt heel mooi hier en er liggen wel heel veel eilandjes hier. En zo 's avonds zie je prachtige silhouetten van alle eilanden. Er worden dan ook door menigeen foto's gemaakt.

avondrood.jpg

 


 

Dinsdag 14 augustus

Hier volgt eerst een verslag Maarten, die was heeeel vroeg wakker:

"Om 04.15 wakker geworden. Het was volledig windstil, rimpelloos water, heel erg stil en de opkomende zon gaf een ongelofelijk mooie kleurenschakering aan de horizon met flarden wolken. Ik ben niet meer naar bed gegaan, maar met mijn filmcamera gewapend weer naar het uitkijkpunt gegaan om al die mooie beelden vast te leggen. Het was echt genieten, daar alleen in de stilte met al die mooie beelden."

ochtendgloren-1.jpg

 

Vanochtend zijn we opgestaan met een mooi zonnetje. Rustig een ontbijtje met eieren en spek genomen. Daarna lekker in het water gebadderd. Het water was niet echt heel erg warm, maar als je door was, toch wel lekker.

 

Rustig onze tent opgepakt en ingepakt. Dachten we vroeg op te zijn gestaan, zitten we toch pas na elfen weer in de boot.

spiegel-1.jpg

 

Onderweg een prachtige omgeving, het waait bijna niet en het water is als een spiegel. Er zijn heel veel heel kleine eilandjes waar we tussendoor varen. Dat geeft mooie plaatjes. Doordat het water zo glad is, kun je een foto maken waarbij je de kanoër tweemaal ziet, eenmaal boven water en eenmaal gespiegeld in het water.

 

We pauzeren op een eilandje aan de rand van de Oostzee. Wel een beetje een gladde uitstap. Maar het lukt ons allemaal zonder te gaan zwemmen.

 

Na de pauze gaan we echt de zee op en het begint daar een beetje meer te waaien. Dus lekker in de golven gevaren. Dat was erg leuk. Op een klein eilandje zagen we ineens drie zeearenden zitten. Wij er rustig naar toe gevaren. De eerste vloog weg, een mooi gezicht. De tweede bleef ook niet zitten en ging er vandoor. Ondertussen kwamen we steeds dichterbij. De laatste vogel bleef nog steeds zitten. Ik kon bijna tot aan het eilandje varen voordat de zeearend opsteeg. Marcel kon met zijn telelens een mooi plaatje schieten van de opstijgende vogel. Een meevallertje. vogels4.jpg

 

 

Hierna ging het verder naar onze kampeerplaats. Een mooi plekje in een baai en voor iedereen een mooi plekje voor de tent.

 


 

Woensdag 15 augustus.

Vanochtend weer opgestaan met een lekker zonnetje. Ons plekje bleek behoorlijk te waaien. Dus zo nu en dan even achter wegwaaiende spullen aan gegaan. Weer hadden we eieren met spek bij het ontbijt. De laatste keer, want de eieren zijn nu echt op.

 

Eerst het vuilnis weg gebracht, dat kan op dit eiland. De baai invarend vonden we dat het best wel veel wind was. Er lag een zeilboot met een windmeter, dus gevraagd wat de windkracht was. Deze was 5! Een behoorlijk windje dus. We besloten een rondje te varen voor we naar de lunchplaats zouden gaan. Onderweg konden de heren een rondje buitengaats doen. Ik besloot om niet mee te gaan. Maar de volgende heren besloten wel te gaan: Niklas, Marcel, Maarten, Ruisch en Hans. Ria is uitgestapt om te proberen te heren op de foto te krijgen in de woelige baren.

 

Hier volgt het verslag van Maarten:

"Na de ervaringen opgedaan, vorig jaar op onze tocht rond Milos, is deze tocht toch weer een heel ander avontuur. Het was daar een keer windkracht zes en nu was het ca.vijf. Behoorlijke golven volgden elkaar in snel tempo op, het was heel hard werken. Wat een kracht heeft de zee, maar wel fantastisch om daarop te kunnen spelen, redelijk moe, nat, maar wel voldaan keerden terug bij de rest van de groep."

 

Na deze onderbreking gingen we weer verder. We moesten een deel oversteken waar we de wind vanuit de zee kregen. We hadden behoorlijke golven, schuin van achteren. Zelf was ik daar niet zo van gecharmeerd, maar de rest vond het wel erg leuk.

 

Na deze oversteek konden we gelukkig tussen de eilandjes behoorlijk in de luwte varen. We stopten in een haventje waar we vis konden kopen en onze watervoorraad konden aanvullen. We moesten hiervoor een eindje lopen naar een pomp waar we met de hand het water moesten oppompen. We zijn nog even over het eiland gelopen en kwamen daarbij ook langs een oud schooltje, nog helemaal ingericht zoals het 40 jaar geleden was. We konden helaas niet naar binnen, het was gesloten.

pompen.jpg

 

Na de lunch ging het verder op weg naar onze kampeerplaats. We moesten nog zo'n 3 km varen voor het eindpunt, maar stopten even om anoraks aan te trekken. We vonden dit echter een heel mooi plekje om onze tentjes op te zetten. Dus bleven we hier om ons tentje op te zetten. Ondertussen was het lekker gaan regenen, dus de tarpen werden eerst opgezet en daarna pas de tentjes.

 

Er werd weer een heerlijke maaltijd klaargemaakt, dus we hebben onze buikjes weer goed gevuld voor de avond.


 

Donderdag 16 augustus.

Vanochtend zijn we met regen opgestaan, maar tijdens het ontbijt werd het droger. De tent moest dus jammer genoeg wel nat ingepakt worden. Dit keer hadden we pannenkoeken voor het ontbijt. Met stroop.

 

Dit keer gaan we niet voor een lange tocht. We pauzeren op de plek waar we gisteren hadden willen eindigen. Dat was nog best wel een eindje varen zo met de wind tegen, dus ik ben blij dat we dat gisteren niet gedaan hebben.

golfjes.jpg

 

Daar lopen we naar een uitzichtpunt. Het uitzicht is er prachtig. Uitzicht over alle eilandjes in de buurt. Op weg naar de top komt de groep een bruine adder tegen. Die lag lekker te genieten in de zon. Helemaal opgerold. Hans probeerde er een foto van te nemen, maar de slang kroop langzaam weg. Maarten probeerde de slang met een stok tegen te houden, dat lukte niet, maar Hans heeft er toch nog een mooie foto van kunnen maken.

 

Hierna ging het verder naar het laatste kampement. Gelukkig konden we het grootste deel in de luwte van de eilanden varen. Met wat oversteken tegen de wind in.

uitzicht.jpg

 

Dit laatste plekje heeft een klein zandstrandje. We landen met de wind mee, maar er is niet veel branding. Ondertussen is de zon weer gaan schijnen en de wind is wat minder. Dus de tent kan weer drogen.

 

Hans en Niklas gaan nog even buitengaats, spelen in de golven. Ze vermaken zich prima en als ze terug komen, laten ze zien hoe goed ze kunnen eskimoteren.

branding.jpg

 

Vanavond weet Hans zelfs tompoucen te produceren, hij had, op aanraden van Valerie een pak meegenomen om zelf tompoucen te maken. Ze gingen er goed in. Wel een goed idee eigenlijk en zo klaar gemaakt.

 

Vrijdag 17 augustus.

Vanochtend opgestaan met een lekker zonnetje. Het waait hier wel flink. Na het ontbijt lijkt het wel of er iets ontploft is, maar dat is iedere dag al zo. En al die spullen verdwijnen dan vervolgens toch weer netjes in de boten. Maarten heeft rijstkoeken gebakken. Er was teveel beslag dus de rest gebakken om mee te nemen voor de lunch.

 

De tocht gaat tussen de eilandjes door voor een groot deel in de luwte. Ook zijn er wat oversteken nodig, daar zijn wel meer golven en wind, maar we wennen er aan en ook ik vind de wind en golven geen probleem meer.

vuurtoren.jpg

 

We pauzeren bij de vuurtoren die we natuurlijk van dichtbij moeten bekijken, deze is in 1863 gebouwd, dus precies 100 jaar ouder dan Marcel.

 

Hierna gaan we richting de camping. We weten de tocht goed af te sluiten. Er is niemand omgegaan, behalve Ruisch die voor de camping nog even een hoge steun uitprobeert en vervolgens nat aankomt. Hij kan een pomp lenen om zijn boot leeg te maken, anders wordt het wel erg zwaar sjouwen, zo'n boot vol met water.

 

Onze week kanoën zit er helaas al weer op, maar het was een erg mooie week. De groep was gezellig en de omgeving zeer mooi.


 

Zaterdag 18 augustus.

Ik vertrek samen met Marcel, Ruisch en Hans na het ontbijt weer richting Amersfoort. We rijden dit keer wel in één keer door naar Amersfoort en vertrekken rond 10.00 uur van de camping.

Dik en Ria gaan nog een tochtje varen en gaan daarna pas richting Amersfoort.

Onderweg komen we toch nog in een Zweedse file. Ja, die zijn daar toch ook te vinden. De file voor ons was wel 20 auto's lang. Er was een auto met paardentrailer van de weg geraakt en ze hadden de snelweg afgesloten. Dus stonden we te wachten in de berm tot we weer verder konden. Terwijl we stonden te wachten kwam er ineens een hert langs rennen, erg nerveus probeerde ie om door het hek te komen. Het arme beest was aan de verkeerde kant van het hek terecht gekomen. Dus kwam ie, op een afstand van zo'n 3 meter langs rennen, en nogmaals de andere kant op en weer terug Hij kwam wel 4 keer langs. Marcel heeft 'm nog op de foto gekregen. Mogelijk was ie wel de oorzaak van het ongeluk, is ie overgestoken en schrok de bestuurder ervan.

ree.jpg

 

Verder ging de reis voorspoedig en we kwamen om 02.30 aan in Amersfoort, dus best wel een lange rit. De heenweg was toch een stuk relaxter en minder vermoeiend.

 

 

Ria heeft nog een klein verslagje gemaakt van de dagtocht van haar, Dik en Niklas:

"Na Inge, Marcel, Ruisch en Hans te hebben uitgezwaaid, hebben we (Dik, Niklas en Ria) de boten opnieuw te water gelaten voor een laatst tochtje langs de eilanden van Gryt. Met een windje tegen gingen we richting het zuiden van de archipel.

Op Brandholmen, vonden we in een baaitje een prachtige uitstapplek. Genietend van het zonnetje hebben we de laatste restjes bij elkaar gevoegd om een lunch te maken. Niet alleen wij genoten van het zonnetje, maar ook een juveniele bruine adder, die zich ruimschoots liet fotograferen.

slang.jpg

 

Prachtige foto's wist Niklas te maken van het beestje. Na de lunch maakten we voor het laatst een rondje over het eiland. De terugtocht verliep dankzij het zonnetje en een windje in de rug vlot.

 

Zo rond 15 uur dobberden we voor de laatste keer naar Ekon, de camping waar we een week eerder gestart waren voor een indrukwekkende tocht langs de eilanden van Gryt en St. Anna.

Na een laatste keer uitpakken van de kajaks was het tijd om ons klaar te maken voor de thuisreis en afscheid te nemen van Niklas, die ons een schitterende week heeft bezorgd langs de eilanden langs de Zweedse kust."

 

Deze omgeving is echt een ideale plek voor een kayak-trektocht. Door alle eilandjes kun je kiezen om rustig vaarwater te kiezen of om de golven van de zee op te zoeken. Dus voor ieder wat wils. Je kunt er varen met rustig weer, maar ook prima als het wat meer waait, dan kun je de luwte van de eilandjes opzoeken.

 

Niklas bedankt voor deze week, we hebben er allemaal van genoten. Wat ons betreft: volgend jaar weer?

 

Inge Pouwels.

uitzicht2.jpg

 

Prachtig uitzicht zo 's ochtends vroeg.

 

tracks.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gevaren route. Iedere kleur geeft een andere dag aan.