De vele toervaarders in Nederland weten het al. Vanaf het water gezien is de natuur nog veel mooier. Je ziet dingen, die je al wandelend of fietsend niet kan zien. Rustig peddelend, langzaam moe wordend, kun je je voortreffelijk ontspannen in de natuur. Naast de ontspannende en inspannende natuurbeleving ontdek je al gauw dat het ook gezellig is, omdat je het samen met andere kanovaarders beleeft.

Kortom: Kanotoervaren is gewoon fantastisch leuk.

 

imgp0340.jpg

 

De Toergroep van de K.V. Keistad organiseert per jaar ongeveer 15 kanotochten op rivieren, vaarten en meren in Nederland. Meestal zijn het dagtochten maar soms worden er ook meerdaagse tochten (een kampeertrektocht bijvoorbeeld) georganiseerd.

 

De afstanden, die men op een willekeurige dagtocht vaart, variëren van 10 tot 30 km.

 

De ene toertocht wordt in de provincie Utrecht gevaren en voor de volgende moet je misschien naar Friesland of Zeeland. Zo worden alle mooie plekjes in Nederland vanuit de kano opnieuw bekeken en bewonderd. Dat is een heel andere ervaring dan je dikwijls gewend bent. Op deze manier kan je de stilste en mooiste plekjes van Nederland herontdekken en je zal merken dat er nog veel uniek natuurschoon te bewonderen valt. Ook dichtbij de grote steden! Plaatsen waar de gemotoriseerde pleziervaart of zeilboten niet mogen of kunnen komen. Het domein van de natuurliefhebber en de kanoër: kleine kronkelende riviertjes en ondiepe meren met lissedodde en waterlelies.

 

Kanoërs die zelf geen vervoer hebben, stappen gewoon bij iemand anders in de auto en leggen hun kano’s in de draagbeugels op het dak.

 

Heb je zelf (nog) geen kano, dan kun je er een huren van de vereniging. We proberen altijd met zo weinig mogelijk auto’s op pad te gaan. Dat houdt de brandstofkosten laag en het milieu schoon.

 

Wil je zelf een kano kopen dan ligt er voldoende kennis op het water om advies aan te vragen. En vergeet vooral de sterke verhalen niet, die smeuïg tijdens de lunch opgediend worden. Sommige leden beschikken over een onuitputtelijke voorraad ‘tall stories’.

 

Toertochten worden verkend door leden van de toergroep. Zij kennen de route, weten hoe vaak er overgedragen moet worden in verband met stuwen en sluizen, houden een oogje in het zeil, letten op het tempo en staan met de EHBO-trommel klaar indien dat nodig mocht zijn.

 

Kortom de niet zo ervaren vaarder/ster wordt bijgestaan en van nuttige adviezen voorzien.

 

Maar het belangrijkste is gewoon de gezelligheid. Heb je eenmaal een aantal tochten gevaren, dan kijk je meestal met verlangen uit naar de volgende tocht.

 

Je kunt tochten varen in een kajak (een 1-persoons kano), of in een open kano (meestal een 2-persoonsboot waarvoor je andere vaartechnieken gebruikt).

 

Er zijn het hele jaar door tochten, zelfs in de winter (als er geen ijs ligt en het niet vriest).

 

Ook zijn tochten op groot open water. Zoals je ziet is er voor ieder wat wils.

 

 20190602_134409.jpg

 

Als je nog geen of weinig kano-ervaring hebt, is het nodig dat je eerst alle basistechnieken op vlakwater leert. Dit kan door een van de cursussen te volgen die bij K.V. Keistad gegeven worden. Kijk hiervoor bij Trainingen. Zodra je de basis hebt kun je meedoen met de kanotoertochten.

 

Iedereen die goed genoeg kan varen en lid is van de vereniging, kan zich opgeven voor de toertochten op basis van de informatie die op de website en in de vaarkalender in het clublad (Kanokeitje) dat elk kwartaal verschijnt, worden gepubliceerd.

 

Vaarkalender

 

Kijk voor de meest actuele gegevens op de kalender.