instap foto

Al lijkt 4 keer per jaar hetzelfde tochtje misschien veel, voor mijn gevoel duurde het best lang voordat de tweede tocht gevaren werd. Met een beginnende vaste kern en gelukkig ook een deel nieuwe gezichten (waar zijn de rest van onze nieuwe leden bij de tochten?) werden snel wat boten uit het rek gehaald. Een aantal deelnemers hadden wat boten gepast zodat ze op deze tocht weer een leuke kajak konden uitproberen. De aanhanger werd vervolgens volgeladen met boten en we konden vertrekken.

P9270277 3

Doordat de Veluwerally niet doorging vanwege Corona leek het mij en tien anderen een goed plan om een alternatieve riviertocht te varen. Elke keer als ik over de A27 naar het zuiden reed dacht ik bij het kruisen van de Lek dat ik hier nog wel eens  zou willen varen. Omdat de stuwen bij Hagestein dicht zijn en er dus geen stroming is, konden wij prima vanaf een recreatieplek bij Tull en het Waal, net ten noorden van het stuw- en sluizencomplex Hagestein, de rivier op en “stroomafwaarts” varen.

opstap

Het is zondagochtend, de wekker gaat iets eerder af dan normaal. Ik heb mij op het laatste moment nog aangemeld voor een kajak-tochtje in plaats van het vaste rondje op de Eem. Even wat lunch bereiden en de thermosfles vullen met koffie om later op de dag van te kunnen genieten. Op naar de vereniging om de boten en benodigdheden voor de dag op te halen. Ik ontmoet de tweede tocht-peddelaar en geroutineerd binden we de boten op het dak.

IMG 20200831 WA0012 2Sinds jaren wordt er dit jaar weer een KVB cursus bij onze club gegeven. Maar liefst 8 personen hadden zich hiervoor aangemeld. In juni startten de reguliere trainingen op de donderdagavond gegeven door Dik Voorthuis. Maar naast deze reguliere trainingsavonden werden er ook een paar “Specials” georganiseerd.

IMG 20200611 WA0015

Woensdag 10 juni hebben wij met de kajak quickstartgroep een rondje stad gevaren. De cursisten hebben laten zien dat zij van alles aandurven. Hoogtepunten waren de smalle doorgang onder de stadsring, de uitstap bij de stuw en het inklimmen bij de sluisdeur (naar aanleiding van de mail over het Futennest bij de Koppelpoort, wij zijn er ruim omheen gevaren).

P6070020 2

Gelukkig, wij mochten weer in clubverband een tocht gaan varen. Wel iedereen apart in de auto en niet over elkaar heen hangen bij het op/afladen van de boten, maar dat namen wij graag op de koop toe. Vanaf het strandje bij het Naarderbos vertrokken wij richting IJmeer. Op het Gooimeer was nog niets te merken van de voorspelde westenwind 4 Bf, pas na de Hollandse Brug ter hoogte van Muiderberg kwamen de eerste golven. Iedereen had er zin in en er werd koers gezet naar het eiland Hooft.

IMG 20200126 WA0002Wat een cadeautje. Met de weersvoorspelling van een bewolkte en sombere dag in mijn hoofd pakte ik zaterdagmiddag mijn kleding in. Mijn zonnebril stopte ik zonder na te denken ook in mijn tas. Wat een geluk dat ik die heb meegenomen. Vanaf het moment dat wij in Hank arriveerden tot wij ‘s middags de spullen weer hadden ingepakt, heeft de zon uitbundig geschenen. Hoewel het een grootwatertocht zou moeten worden wilden wij ook wel wat kreekjes varen.

Zondagochtend 1 december 08:30:

 kajak in wit weiland

Vijf heren van KvKeistad trotseren de kou terwijl ze hun kajaks op de trailer laden. Ondanks de lage temperatuur zit de stemming er al in, we hebben zin in het tochtje. Snel worden de kajaks opgebonden vertrekt de groep richting het Beusichems veer. Eenmaal aangekomen worden de boten over het hek getild en in het witte landschap gelegd.

S0571193 2.jpgverslag

Misschien door de last minute organisatie van dit tochtje, maar dit jaar waren er niet veel mensen die kennis wilden maken met varen op open water. Met toch een mooi groepje van 8 personen verzamelden wij om 8.00 uur bij onze vereniging. Normaal zien wij niemand maar nu vielen wij in de gezellige drukte van het kanopolotoernooi. Snel opladen en een kort ritje naar onze opstapplek bij het gemaal “Hertog Reijnhout” bij Nijkerk zorgde ervoor dat wij al vroeg het water opgingen.

vuntus strand

Het was gewoon heerlijk weer om een mooi tochtje te varen. De beginnerstocht van 2 juni was gezegend met mooi weer, een gezellige groep vaarders en een mooie omgeving. ’s Ochtends werden de boten vlot opgeladen waarna werd vertrokken richting Vuntus- strand. Eenmaal aangekomen verrasten we enkele vroege strandgangers met een invasie van boten en opgetogen vaarders.

downwind 01De eerste downwind van KvKeistad heeft inmiddels plaatsgevonden op 25 April. Vol goede moed trokken 3 leden van de sprintgroep richting het Nuldernauw om daar te gaan peddelen. 3 surfski’s werden snel op een auto gebonden, waarna we vertrokken richting het water. Onderweg werd besloten om van strand Horst te starten en dan eerst tegen de wind in richting het zuiden te varen. De weg terug zou dan de downwind zijn, waar we een poging gingen wagen om op de golven te surfen.

IJmeer copy

Af en toe moet je geluk hebben en dat hadden wij voor onze IJmeer tocht. Hoewel het nog flink onder nul was toen wij de kano’s in Muiderberg aflaadden zag je al dat de zon zijn best ging doen. Eenmaal op het water was het door de zwakke wind en de wolkenloze blauwe lucht heerlijk ontspannen varen. De mutsen en peddelmoffen gingen al gauw af. Met een hele grote boog om Pampus voeren wij naar een vogelgebied boven Vuurtoreneiland.

PC090019 39 december 2018

 

De weergoden waren het niet eens met ons plan om een rondje Dordrecht te doen. De voorspelde wind zou vooral op de Beneden Merwede iets te veel van het goede kunnen zijn. Hierdoor zijn wij uitgeweken naar de Brabantse Biesbosch.

Met goede vooruitzichten op mooi weer vertrokken wij vanuit een koud Amersfoort met 6 bootjes op de trailer naar Tolkamer voor een dagje op de Rijn. Hier stond Loek ons op te wachten en was de groep compleet. Vanaf  recreatieplas “de Bijland” bij Tolkamer voeren wij door een smal en ondiep verbindingswater de Rijn op. Ondanks het historisch lage waterpeil heeft de Rijn toch nog een flinke breedte. Oversteken en dan linksaf stroomopwaarts naar Emmerich. Via de kribvakken probeerden wij nog wat voordeel te behalen van de keerstroom, maar er stond niet veel water in de kribvakken en er waren ook veel ondiepe plekken.

DSC_0130c.JPG

7 oktober 2018

 

Het rondje Kampereiland hadden wij begin dit jaar al op de kalender staan, maar toen ging het, door de harde wind in combinatie met de lage temperatuur, niet door. Hoe anders was het dit keer, volop zon en een aangename temperatuur.

Wat had Natuurmonumenten een mooi weekeinde uitgekozen om de Marker Wadden officieel te openen en wat een goede keus van Roeland om direct deze tocht te organiseren. Met 7 personen vertrokken wij naar Lelystad waar wij door de Hiswa in de Batavia-haven uitweken naar een instapplek aan de Oostvaardersdijk. De Marker Wadden zijn niet moeilijk te vinden. Als je goede ogen hebt kun je de uitkijktoren al vanaf de wal zien en vaar je een paar kilometer naar het noorden, dan zie je de duinen aan de westkant van de nieuwe archipel al opdoemen.

Super zondag, super Pampus! Vandaag 8 juli hebben we met 16 kajakkers een peddeltocht van 20 km naar Pampus gemaakt. Het weer was prachtig, de begeleiders ervaren en het water was heerlijk. We hebben rondom Pampus gevaren (we zagen daar enorme vliegers ze leken wel op grote insekten), op het IJ, we hebben de jachthaven van Muiden gezien en het Muiderslot vanuit de kajak, de Groene Draeck gezien, de kleur is overigens WIT, en vele prachtige zeilboten en motorboten. De tocht ging in een rustig tempo en was met drie pauzes goed te doen. Kortom een dag om met plezier aan terug te denken. 

10 juni 2018

 

Gelukkig waren er toch nog vier enthousiastelingen die deze tocht wilden varen. Na aankomst bij Trintelhaven was het redelijk bewolkt en stond er een flinke bries, dus toch maar een anorak aan. Na een kwartiertje varen weet je het al, wel erg warm. Door de bewolking was er niet veel te zien aan de overkant, maar met een goede kompaskoers en het opentrekken van het wolkendek kwam het doel uiteindelijk toch in zicht. De wind was NNO 4BF en dat gaf mooie golven schuin van voren.

Met 8 enthousiastelingen vertrokken wij naar de vluchthaven “Nes” bij Monnickendam. Hiervandaan op het kompas richting het “Paard van Marken”, er was iets meer dan een kilometer zicht dus de vuurtoren kwam pas laat in beeld. Toen wij daar aankwamen begroette een norse vuurtorenwachter ons, andere kajakkers hadden de dag ervoor zijn schuurtje gebruikt als urinoir. Thijs (de vuurtorenwachter) maakte nog wat foto’s van ons en heeft die op facebook gezet.

Koning Winter had nog een verrassing voor ons in petto. De geplande tocht over onder andere het Zwarte Meer, met oost-noordoosterwind 6Bf met uitschieters en de lage temperatuur, leek toch niet verantwoord. Hierdoor werd als alternatief de Angstelroute gekozen. Dit is een rondje van ongeveer 24 kilometer over de riviertjes de Angstel, Winkel, Waver en Holendrecht en de Vinkenveense plassen.

Met 5 enthousiastelingen reden wij naar de Kagerplassen om eens flink uit te waaien (in het begin 6Bf, later werd het iets rustiger). Omkleden kon gelukkig in de beschutting van een elektriciteitshuisje vlakbij restaurant de Hanepoel in Huigsloot. Na vertrek gelijk 3 kilometer vol tegen de wind in naar de noordkant van de Kagerplassen. Het opgestoken duimpje van de bestuurder van de veerboot naar het Kagereiland gaf ons moed. Wij waren amper de plassen opgevaren of we besloten in de luwte van een eilandje het plan toch nog eens door te nemen.

Met een groep van 7 personen waaronder twee nieuwe gezichten (Hessel en Ineke’s zus Lody) gingen wij naar het vertrekpunt bij Hank. Het bleek een beroerde opstapplek te zijn. Eén grote modderpoel en al glibberend moesten wij de boten naar het water dragen. Eenmaal op het water werden wij getrakteerd op het mooiste januariweer wat je maar kan wensen, een zonnetje, beetje wind en prima temperatuur. We vertrokken naar het noorden over een mooi stroompje (Steurgat) met aan weerzijden het typische Biesbosch landschap.

5 juni 2016

 

Op de meest stralende dag die je maar kon bedenken, gingen we met een klein groepje op weg naar Oudewater voor een tochtje over de Hollandse IJssel, Montfoortse vaart en Lange Linschoten. In Oudewater stonden Martin en Karen uit Leidschendam – maar toch lid van onze vereniging, al op ons te wachten. Met 3 open kano’s en 3 kajaks gingen we het water op. Na een fijne koffiepauze in Montfoort konden we geschut worden in de sluis en zo de Montfoortse vaart op. Lekker makkelijk zonder sjouwen verder varen!

21 mei 2016

 

Deze tocht in het Jisperveld (21 mei 2-16) was speciaal bedoeld voor de deelnemers aan de try outs van april/mei. Het deelnemen aan een echte tocht als kers op de taart, hopelijk smakend naar meer. Met een ploeg van 14 deelnemers gingen we op pad, met drie open kano’s (waaronder 1 solo) en 9 kajaks. Het was mooi weer, maar er stond wel een stevig windje dat in de loop van de dag nog flink aanwakkerde. Dat betekende echt werken!

7 februari 2016, Verslag

De weersvoorspelling voor 7 februari  is pittig (windkracht 6) voor een kayak tocht op het Eemmeer, hij was dan ook bijna afgeblazen. rond 8.30 uur verzamelen we; Peter, Marije, Ineke, Phill, Jos, Huib, Rene en Roeland bij de club en laden de boten op de trailer. Rond 9.50 uur varen we weg vanaf het oude stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk. Ons doel is de ‘dode hond‘. Als we na een uur varen een stuk bereiken waar de wind vrij spel heeft worden de golven serieus groot (voor onze begrippen)  we besluiten de lage wal op te zoeken om van daaruit de oversteek naar het eiland te maken.

Speciaal voor nieuwe leden en aankomende leden die hebben deelgenomen aan de kano try-outs en introductiecursus in september, wilden we begin oktober een toertocht organiseren om de deelnemers te laten kennismaken met het ‘echte werk’.  Een echte toertocht dus, met alles er op en eraan! Daarom togen we voor de tweede keer dit seizoen naar Kortenhoef. Ditmaal met een gezellige grote groep van 16 personen. Het was werkelijk prachtig herfstweer zonder al te veel wind, dus prima omstandigheden voor een beginnerstocht!

Zaterdagochtend om 10.45 met Ineke, Ton en Roeland vertrokken vanaf het strandje bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland om een dagje te verpozen op de Oosterschelde.

Onze eerste etappe was naar Katshoek op Noord-Beveland, ongeveer 8 kilometer met aan onze rechterzijde de Zeelandbrug. Met stroming van rechts en wind van links leverde het mooie golfjes op. Bij Katshoek was een strandje in de luwte waar we konden pauzeren. Na een klein experiment van Ton betreffende de snelheid van het opkomende water, de kajaks toch maar wat verder op het strand getrokken om te voorkomen dat we achter onze bootjes aan moesten zwemmen.

Verslag toertocht over Kortenhoefse plassen, zondag 7 juni

Zondag 7 juni stond de eerste echte beginnerstoertocht kajak gepland op de Kortenhoefse plassen. Met Barry, Dik (nee, geen beginners), Svenja, Lianne, Heleen en ondergetekende (beginners en semi-beginners) gingen we al vroeg op pad om de wegafsluiting i.v.m. de marathon voor te zijn.

Met een stralende zon, maar een straf windje lieten wij de kajaks (6)– en één open kano – net buiten Haastrecht te water. Voor een aantal van ons was dit de eerste tocht na de winterstop. De spieren waren nog wat onwennig, maar iedereen had zin in een lekker stukje varen. Het plan was naar Schoonhoven te varen en weer terug. Mocht het nodig zijn, konden we altijd eerder omkeren.

 

Het was de eerste tocht die ik eigenhandig had gepland als nieuw lid van de toercommissie. Ik was daarom nog een beetje onwennig als tochtleider en een beetje bezorgd of het allemaal wel haalbaar was in de tijd die ik uitgetrokken had. Ik had een strakke planning!

Canada is een kanoland bij uitstek. Een Canadees zonder kano of kajak is een Canadees met een waterscooter, motor- of zeilboot. Het land bevat water, veel water: ingeklemd tussen twee oceanen, de Noordwestpassage in het poolgebied, vijf van ’s werelds grootste zoetwatermeren en heel veel rivieren en meren.

Leden Login