Zondagochtend 1 december 08:30:

 kajak in wit weiland

Vijf heren van KvKeistad trotseren de kou terwijl ze hun kajaks op de trailer laden. Ondanks de lage temperatuur zit de stemming er al in, we hebben zin in het tochtje. Snel worden de kajaks opgebonden vertrekt de groep richting het Beusichems veer. Eenmaal aangekomen worden de boten over het hek getild en in het witte landschap gelegd.

Hierna begint een frisse verkleedpartij om de vaarkleding aan te trekken en zich verder gereed te maken voor vertrek. We zien een andere groep kajakkers onze kant op komen. Dit blijkt een groepje uit Culemborg te zijn, bezig met hun vast rondje. Wij blijken op hun vaste koffieplek te zijn geland.

Na een korte briefing vertrekken we vervolgens richting het Eiland van Maurik. Op de Lek is het heerlijk rustig, de stroming is niet sterk, waardoor we niet van krib vak naar krib vak hoeven te varen. Slechts een rijnaak passeert ons op de weg richting het Amsterdam-Rijnkanaal, waar deze vervolgens de bocht richting het zuiden inzet. De zon zorgt ervoor dat we comfortabel kunnen peddelen en niet veel last hebben van de kou. Wij steken over naar de Neder-Rijn en passeren de molen en de Viking van Wijk bij Duurstede, de aanblik van het stadje is prachtig.

wijkbijduurstedeIets verder zien we de monding van het Eiland van Maurik. Eigenlijk geen echt eiland, maar een landtong. Op een van de echte eilandjes zoeken we een plekje in de zon om pauze te houden. Na de pauze varen we het meert bij het eiland rond. De wind lijkt iets aangetrokken, maar het is nog steeds aangenaam. Ook op het meer heerst een bijna serene rust. Eenmaal weer bij de monding aangekomen varen we retour richting Beusichem.

stuwMet de lichte stroming mee peddelen we vlot terug. Aangekomen bij het Amsterdams Rijnkanaal laten we nog twee iets grotere boten passeren waarna we oversteken naar de Lek. Aangekomen bij het veer stappen we uit bij het weiland, waar we onze boten weer over het hek tillen naar de trailer. Na een iets minder frisse verkleed partij vertrekken we weer richting Amersfoort.

kruisingOndanks de lage temperatuur was het lekker peddelen, veraangenaamd door het zonnetje. Laat de temperatuur je niet tegenhouden, maar kleed je er gewoon op.