Bij stralend weer en lage temperatuur vertrokken 11 deelnemers vanuit Amersfoort naar het startpunt “de Strook” in Breukelenveen.

Aangekomen en na het klaar leggen van de kajaks bleek de start aan lager wal te zijn met een windkracht 4. Hier was de eerste uitdaging van de dag om droog in te stappen bij stevige golfslag en dan recht tegen de golven in onze weg te vinden naar de eerste doorvaart. Al gauw lag de groep wat uit elkaar en werden we gewezen op de gevaren van onderkoeling in het geval van een eventuele redding.

De doorvaart komt uit op de Stille Plas waar buitenboord motoren verboden zijn en je in een kajak kunt genieten van de stilte en de mooie natuur. Aan de noordzijde gaat het verder via de doorvaart van de WSV Het Witte Huis terug op de Loosdrechtse Plassen. Hier kwamen de golven van opzij en met een windkracht 4 en vlagen 5 was dit voor velen een beproeving. De aankomst op het eiland Markus Pos ,voor een lunch in de luwte, was dan ook welkom om op adem te komen.Na de lunch een oversteek tegen de wind in en op zoek naar het startpunt van een prachtige tocht door smalle slootjes, moeraslandjes en rietvelden. Dat dit punt nauwelijks te vinden is garandeert dat het rustig is en de natuur met rust gelaten wordt. Wel overal verbodsbordjes en vlak voor het grote water een waarschuwingsbord, dat verder varen alleen voor geoefende kanovaarders bedoeld is. Koers zetten terug naar Markus Pos hadden we de noordoosten wind mee en, op een paar zeilers na, hadden we de Plassen voor ons zelf. Afsluitend met de wind in de rug en surfend op de golven bereikten we ons startpunt weer.

Na een leerzame dag, 15 km afwisseling, prachtig weer en een uitstekende tochtleiding gaan we aan het eind van de middag terug naar de vereniging. Arthur