Marken 103 2

Wat een geweldig idee om met de open kano op open water te gaan varen. Dat vonden meer mensen, want met vijf tandemboten vertrokken wij naar de vluchthaven ten zuiden van Marken. Hier begon, onder een stralend zonnetje, het inpak, omkleed en insmeer ritueel. Na een korte briefing van Geoff begonnen wij aan de eerste etappe naar het Paard van Marken.

Vanuit de vluchthaven het hoekje om en dan zie je hem al in de verte. De wind was rustig en de weg naar Marken geeft ook nog beschutting, hierdoor hadden wij in het begin wat deining en later wat kleine golfjes. Bij de vuurtoren hielden wij een koffiepauze en werd er door de liefhebbers gezwommen. Hierna weer in de boten en op naar Volendam. Doordat wij verder het open water opgingen en door een andere koers hadden wij iets meer golfjes en voeren zo naar de kop van de strekdam die vanuit Marken naar het noorden loopt. Hier moesten wij verzamelen om compact varend de verschillende vaargeulen te kruisen.

Marken 110 2Aangekomen bij het strandje van Volendam gingen sommigen het dorp in voor een lekker visje, anderen gingen zwemmen en luieren in de zon. De planning was om het dorp Marken aan te doen, maar door de toenemende wind zouden wij na Marken aan lagerwal terug moeten varen naar het uitstappunt. Er werd besloten om rechtstreeks naar “Plekje aan het Water” aan de zuidkant van de Gouwzee te varen. Op dit stuk werden de golven iets groter en je werd soms merkbaar van achter gelift. Het uitstappunt is niet echt handig voor kano’s, er liggen grote brokken steen en met aanlandige wind moet je elkaar helpen om schade te voorkomen. Door deze tocht is bewezen dat je, als de omstandigheden het toelaten, je prima met de open kano kan varen op water als het Markermeer en Gouwzee. Valerie heeft een mooi filmpje van deze tocht gemaakt, zodat wij het nog eens kunnen herbeleven. Ik hoop dat meer tochten als deze zullen volgen.

Marken 108 2