Het eerste herfst tochtje van de vereniging van dit jaar. Veel peddelaars uit Amersfoort en omstreken hadden er zin en zich massaal aangemeld voor het Rondje Leusden. Maar liefst 29 aanmeldingen waarvan er helaas nog een enkele afvielen.

 

sliert boten bij instappen

Om 9 uur begon de drukte op de vereniging waar de 24 overgebleven tochtgangers zich verzamelden. De twee trailers werden van de bouwplaats (voor de nieuwe bestrating) op de weg gezet zodat ze vol geladen konden worden met boten en peddels. Het materiaal was vlot opgeladen en we vertrokken richting de parkeerplaats bij de Asschatterweg. Vanaf daar ontstond al gauw een mooie sliert van kajaks en open kano’s naar de steiger bij de stuw.

 

De zon begon inmiddels steeds meer terrein te winnen en het begon al een aangenaam temperatuurtje te worden. Snel werden de eerste peddelslagen gezet richting het overdraag punt van het valleikanaal bij de A28. Dat was iets wat we veel gingen doen: Overdragen....

 

Vlak voor dit punt werden we al getrakteerd op een extra keertje klunen: De vuilvang lag in het valleikanaal vlak voor de A28 en we mochten 25 meter voor het eerste officiële overdraagpunt al een keer oefenen met overdragen. Helaas was deze zonder steigers en al van modder voorzien, goed voor de eerste glijpartijen. Gelukkig bleef het beperkt tot een aantal modderige benen en geen nat pak. Na het instappen werd vlot de resterende 25 meter afgelegd om daar weer in de rij te belanden voor het eerste echte overdraagpunt.

eerste overdraging

Gelukkig was het overdragen hier kort en wel voorzien van steigers, waarna we de tocht voortzetten langs de A28 richting de tunnel van de Heiligerbergerweg. Na de kinderboerderij draaiden we richting het zuiden, waar we al snel bij de steiger belandden van de volgende kluunplaats.heiligerbergerweg

Daar konden we de hele karavaan weer overdragen, een enkeling maakte al gebruik van deze tijd om een eerste kop koffie en een boterham te snoepen. De rest van de groep stapte vlot weer in de boot om richting de eerste pauzeplek te vertrekken. Voordat we bij onze pauzeplek belandden, werd er eerst nog een stukje door het Lockhosterbos gevaren. Daar werden we getrakteerd op prachtige ontluikende herfstkleuren van bladeren aan de vele bomen.

lockhorster bos

We hadden de luxe van een mooie pauzeplek halverwege de route, want een van de deelnemers heeft een prachtig stulpje gelegen aan de Heiligerbergerbeek. Daar was voldoende plek om uit te stappen, de boten even te stallen en te lunchen. Het zonnetje scheen inmiddels prachtig en we konden daar lekker in het zonnetje zitten. Ook werden we nog voorzien van de nodige traktaties door de gastvrouw en andere deelnemers van de tocht. We boften maar weer, onze dank is groot!

lunchplek

Na de lunch en traktaties was het weer instappen geblazen en werd de tocht over de Heilgerbergerbeek voortgezet. Hier peddelden we door een prachtig zonnetje in de richting het kleine stuwtje bij de Griftdijk.

heiligerbergerbeek

Deze plek staat op Google Maps bekend als “Picknickbankje met mooi uitzicht” en deed deze keer zijn naam eer aan… Er ontstond weer een kleine file van kajaks en open kano’s bij de steiger aan de overkant: Overdragen. Dit leverde voor veel wandelaars een mooi moment om een plaatje te schieten van deze optocht van watersporters.

sluisje

Na te zijn ingestapt, zetten we vlot de peddel weer in het water, om binnen de kortste keren weer bij het volgende overdraagpunt te belanden. Overdragen bij de Arnhemseweg, voorzien van kanobak onder de doorgaande weg… De kano-bak was echter alweer gezonken en lag op de bodem. Deze kano-bak was door het grote aantal deelnemers toch al geen optie voor ons dus met een aantal mensen op de uitkijk werd er wederom vlot overgedragen en werd waar nodig het verkeer gemaand de snelheid wat te beperken. Gelukkig iedereen zonder kleerscheuren aan de overkant weer het water op.

 

Daarna zetten we de koers voort door misschien wel het mooiste stukje Heiligerbergerbeek, het stukje meanderend langs de Ekris richting het Valleikanaal. Aan het eind van beek het laatste stukje overdragen over een klein heuveltje, voorzien van een idyllisch picknickbankje onder een paar bomen. Een prachtig plekje dat deze keer snel vol lag met boten….

stuw bergje

Na een korte pauze om nog wat te drinken en wat bij te praten werden de boten van het heuveltje af gedragen om na een enkele glijpartij door de modder de boot in het Valleikanaal te laten zakken. Na het instappen werd de laatste etappe ingezet voorzien van een laagstaand zonnetje in de rug. Gelukkig hadden we dit laatste stukje ook een klein windje in de rug en stroming mee, dus de laatste kilometers werden, soms met een beetje moeite, vlot overwonnen.

valleikanaal

Eenmaal terug bij de geparkeerde auto’s werd de boel weer opgebonden en vertrokken we verenigingswaarts. Helaas met een auto minder, deze had de geest gegeven en wilde niet meer starten zonder de hulp van de ANWB…

 

Op de vereniging werd een wasstraat ingericht voor de boten en deze lagen binnen de kortste keren weer op hun plek. De peddels en zwemvesten belandden in de rekken en de trailers werden weer geparkeerd op het grasveld. Het einde van een mooi en gezellig dagje Rondje Leusden.

 

Ik heb me weer prima vermaakt in de boot, weer nieuwe mensen leren kennen en mijn peddelvaardigheden weer een beetje bijgeschaafd. In totaal hebben we 6 keer moeten overdragen, maar ondanks dat we een grote groep hadden met een aantal onervaren peddelaars is het allemaal soepel en vlotjes verlopen.

 

Nu snel inschrijven voor het rondje Amsterdam. Dat wordt vast ook een mooie tocht, hopen dat het weer ook meezit….