Afdrukken

ImageKanovereniging Keistad kent een actieve groep die regelmatig gaat wildwatervaren of brandingvaren. Bij het wildwaterkanovaren vaar je op stromend water met rare stromingen, golven, keerwaters en verschillende obstakels in de rivier.

 Om dit goed te doen is niet alleen veel kanotechniek en behendigheid en inzicht nodig, maar ook durf en een flinke dosis uithoudings- en doorzettingsvermogen.

Onder wildwaterkanovaren verstaan wij het maken van een mooie tocht op een wildwaterrivier. We varen in kleine groepen door onherbergzame natuurgebieden, die je als wandelaar vaak niet of nauwelijks kan bereiken. Het wildwaterkanovaren is daarom ook een echte buitensport, die wij met eerbied voor de natuur proberen te beleven. De natuurbeleving onder sportieve en gezellige omstandigheden staat voorop. Afhankelijk van de ervaring worden er eenvoudige of moeilijker rivieren bevaren.

Beginnende wildwatervaarders krijgen een wildwatercursus van ca. 6 weekenden onder leiding van ervaren wildwaterkanoërs. Deze cursus begint aansluitend aan de vlakwatercursussen en begint meestal in oktober en gaat door tot eind maart. Het vaargebied is voornamelijk België, Luxemburg en Duitsland. Het goed en veilig wildwatervaren staat hier centraal. Iedereen (jong en oud) kan hieraan meedoen, onder de voorwaarde dat je al redelijk goed op vlakwater kan varen en een redelijke basisconditie hebt.

In het eerste wildwaterjaar kun je het vaarmateriaal binnen de vereniging huren. De gevorderde wildwatervaarders varen in weekenden logischerwijs de moeilijkere rivieren in België en Duitsland.

's Zomers gaat een grote groep naar de snelle rivieren in de Alpen. Deze week is ook zeer geschikt voor beginners die de beginnerscursus gevolgd hebben en de stap naar het grotere wildwater in de Alpen willen maken. Meer gevorderden vinden binnen KV Keistad gemakkelijk een groepje wildwatervaarders om zelf een wildwatervakantie te organiseren.

Belangrijk uitgangspunt binnen KV Keistad is, dat het wildwatervaren niet te duur en vooral gezellig moet zijn. In de winter maken we het niet al te Spartaans en overnachten in een jeugdherberg. In de zomer kiezen we natuurlijk voor kamperen. Als je dan zo'n intensief weekend met elkaar op pad bent geweest; twee dagen in weer en wind heerlijk sportief bezig bent geweest, dan lijkt het net alsof Imageje tien dagen vakantie gehad hebt. Kortom: gezellig, spannend, inspannend en ontspannend tegelijk.

Als je nog helemaal niet kan kanoën, is het echt nodig dat je eerst alle basistechnieken op vlakwater leert. Je volgt dan eerst de cursus voor kanovaardigheid A. Aansluitend in het najaar kun je je opgeven voor het wildwatervaren.

We beginnen met een informatieve avond, waarin duidelijk wordt wat er allemaal gaat gebeuren. Na een eerste kennismaking met wildwatervaren kun je beslissen of je het wil leren. Eigenlijk gaat dan alles vanzelf, want je wordt vanzelf opgeslokt in het wonder van het Wildwatervaren.


 

ImageGang van zaken tijdens de wintercursussen

Voor de beginners Voor jullie is het van belang om in ieder geval de eerste 2 tot 3 weekeinden mee te gaan. We leren dan de basisvaardigheden die je later in de winter nodig zult hebben. Het eigenlijke programma voor de hele winter vind je halverwege dit nieuwsitem. Ook verschijnt iedere maand de rest van het programma in het KanoKeitje. Hier alvast wat antwoorden op veel gestelde vragen.

Organisatie

Per weekeinde is er een organisator die via e-mail, website en Keitje bekend gemaakt wordt, bij hem of haar geef jij je uiterlijk twee weken van tevoren op. Hij of zij zorgt voor voldoende chauffeurs, reserveert de jeugdherberg, bemiddelt bij het verkrijgen van vaarmateriaal en coördineert ter plaatse het varen zelf.

Vervoer

We proberen steeds om de beschikbare auto???s zo vol mogelijk te krijgen. Bij aanmelding geef je aan of je vervoer nodig hebt of juist beschikbaar en in dat laatste geval ook hoeveel mensen en kano???s je mee kunt nemen. De vertrektijden liggen op zaterdag meestal rond 07.00 uur ???s ochtends (!), we streven ernaar om ???s zondags rond 19.00 uur weer thuis te zijn.

Het varen zelf

Bij de beginners wordt gevaren in groepjes van 5 tot maximaal 6 personen waarbij de voor- en achtervaarder ervaren begeleiders zijn. Gedurende de weekeinde zullen er steeds nieuwe vaardigheden aan bod komen of verder geoefend worden.

Kosten

De jeugdherbergen kosten tussen de ???20 tot ???25 voor avondmaaltijd, overnachting & lakenset, ontbijt en lunchpakket. De kosten van vervoer zijn onder meer afhankelijk van de afstand en variëren van ???15 tot ???20 per weekeind. De programmaonderdelen die slechts één dag beslaan kennen vanzelfsprekend alleen vervoerskosten en de slalombaan bij Hagen kost ???4,- p.p. voor een dagdeel.

Materiaal

Als je niets aan de organisator aangeeft gaan we er vanuit dat je zelf over alle materiaal beschikt; boot - peddel - spatzeil - zwemvest - helm. Als één van deze attributen mist wordt er niet gevaren. Beschik je niet over deze spullen of slechts over een deel, geef dat dan aan de organisator door. De club heeft WW boten en toebehoren en mogelijk kan een boot van andere leden geleend of gehuurd worden. Kano schoentjes, een long john, fleece en/of craft shirt en kanorak met lange mouwen zijn noodzakelijk en niet via de club te verkrijgen.

Image Honger

Op zaterdag ga je vroeg op pad en vervolgens nog een dag onder soms flink koude omstandigheden varen. Je lijf heeft dan heel wat ???te stoken???. Zorg er daarom voor dat je voldoende eten en een thermosfles warme drank meeneemt; zoete thee, chocolademelk o.i.d. Voor tijdens het varen zijn energierepen, mini chocolaatjes, sultana???s e.d. aan te bevelen. Let er op dat ze in verpakkingen zitten die tegen water kunnen. Je kunt ze dan in je kanorak of zwemvest meenemen en hoeft je spatzeil niet los te maken of erger nog, je boot uit. Met een dicht spatzeil blijft onderdeks namelijk het beste warm. Onze ervaring met jeugdherbergen is dat je daar op zondagochtend eigenlijk altijd je thermosfles weer kunt vullen.

Minimum leeftijd

We hanteren geen strikte minimum leeftijd, ook mensen van 13 jaar kunnen in principe mee. Het is wel zo dat het winterprogramma altijd begint met een dag eenvoudig proefvaren; het stelt de beginners in de gelegenheid om te zien of het hen iets lijkt en de begeleiders in de gelegenheid om te beoordelen of ze de begeleiding op zich willen nemen. Als dat het geval is zorgen wij voor begeleiding onderweg en langs en op het water. Tijdens de avonden in de jeugdherbergen, soms in een plaatselijk café, zijn wij echter geen ???kinderoppas???. We verwachten van ouders van de jongere kinderen dat ze ons aangeven of zij hun kind dat toevertrouwen.

Maximum leeftijd

De oudste ons bekende deelnemer is 58 jaar en wil graag verslagen worden.