Afdrukken

 

Op de volgende pagina's vind je informatie over de door KV Keistad gorganiseerde open kano cursussen.

(De open kano wordt ook wel Canadese kano of Canadees genoemd)

Open kano cursussen kunnen zowel voor Tandem (2-persoons kano) als Solo (1-persoons kano) gegeven worden.

 

Niet elke cursus wordt elk jaar gegeven. De Quickstart (cursus voor beginners) is er wel elk jaar. Voor de overige cursussen hangt dit af van de belangstelling en beschikbaarheid van instructeurs.

De cursussen zijn alleen bedoeld voor leden.

De meeste cursussen zijn voor leden gratis (tenzij anders vermeld).

Voor de zwembadcursus betaal je een vergoeding voor de zwembadhuur.

Aanmelding voor alle cursussen is bij de trainingscommissie. Daar kun je ook meer informatie over de cursussen krijgen.


Quickstart Open Kano - Solo of Tandem

Zo snel mogelijk genieten van het openkano varen? Dat kan! Je kunt na 5 lessen al aan onze korte kanotochten in de natuur meedoen!

De Quick Start bestaat uit 5 lessen op de Eem bij ons clubhuis.

 

Je vaart in een een- of tweepersoons boot, die je samen met peddel en zwemvest van de vereniging kunt huren.

 

Tijdens de Quick Start maak je je de basistechnieken van openkanovaren eigen, zodat je op een veilige manier met efficiente peddelslagen toertochten kan maken.

 

Verder vertellen wij over hoe je de juiste peddellengte kiest, hoe wij onderdelen van de peddel en kano noemen, iets over veiligheid en het effect van wind en golven op de kano. Heb je dan nog vragen – die beantwoorden wij ook.

 

Na de Quick Start vaar je op een veilige manier met efficiënte peddelslagen en kan dan de pracht van onze stille waterlandschap bewonderen.


Open-Kanovaardigheid A

Om je technieken verder te verbeteren kun je na de Quickstart doorgaan met de training voor het Diploma A van het Watersportverbond.

Je kunt ook meedoen aan andere dagtochten van de vereniging.


A-Technieken "opfrissen"

 

Op aanvraag kunnen er een aantal herhaling/opfris avonden/workshops komen. Deze zijn bedoeld voor iedereen die de OK-A cursus heeft gevolgd, ook als je geen diploma hebt gehaald.

 

Dus heb je een poos niet gevaren en voel je je onzeker over je techniek, of wil je gewoon je techniek verbeteren en de puntjes weer eens op de I zetten, zodat je sneller of makkelijker mee kan komen met een tocht, dan is dit zoiets voor jou.

 

De dag en tijdstip van deze trainingen worden met de deelnemers afgestemd, tijdens zomers avonden maar ook evt. in het weekend.

 

 

 

Open-kanovaardigheid B

Dit is het logische vervolg op de cursus Open-kanovaardigheid A.

Je leert meer technieken die vooral van nut zijn onder wat moeilijker omstandigheden. Daarnaast wordt er weer een stuk extra theorie geleerd (o.a. veiligheid).

 

Ook deze cursus kan afgesloten worden met een examen Open-kanovaardigheid B. De cursus bestaat uit ca. 12 lessen van ca. 1,5 uur en wordt gegeven op de Eem bij het clubgebouw of als een aantal gericht workshops.

  

Toervaardigheid Openkano

 

Het diploma Toervaardigheid Open Kano is bedoeld voor personen die in het bezit zijn van Open Kano Vaardigheid A en zich willen toeleggen op het varen van toertochten in de Open Kano.

De Open Kano Veiligheidstest en het diploma Open Kano Vaardigheid B zijn onderdeel (modules) van het diploma Toervaardigheid Open Kano. Heb je die al, dan heb je een vliegende start!

 

De nadruk ligt op:

 

 


Open Kano Veiligheids Test

Ga je tochten varen in groepen, en zeker op wat groter water zoals meren en de grote rivieren, dan is het altijd handig om de reddingstechnieken onder de knie te krijgen.

 

In de OKVT (Open Kano Veiligheids Test) kun je in twee praktijkdagen en een avond theorie alle belangrijke reddingen leren. De OKVT kan gevolgd worden na het behalen van het OKVA certificaat, hiermee weten we zeker dat de basis goed zit en kunnen we effectief aan de slag met de meer technische veiligheidhandelingen op het water.

 

In de training leer je omgaan met noodsituaties waarin je iemand (of jezelf) moet redden. Dit gebeurt onder begeleiding van twee ervaren instructeurs. Naast de reddingen wordt ook aandacht besteed aan andere gevaren zoals oververhitting, onderkoeling en EHBO gerelateerde handelingen en leer je het nut van coaching tijdens noodsituaties.

 

Je behaalt het OKVT certificaat door actieve deelname aan het praktijkgedeelte van twee dagdelen en de theorie-avond. Er is geen afzonderlijk examen, maar in de cursus zijn wel enkele toetsmomenten opgenomen.

 

Wil je veilig het water op of je eigen reddingsvaardigheid verhogen dan is deze cursus zeker een aanrader.