Wat had Natuurmonumenten een mooi weekeinde uitgekozen om de Marker Wadden officieel te openen en wat een goede keus van Roeland om direct deze tocht te organiseren. Met 7 personen vertrokken wij naar Lelystad waar wij door de Hiswa in de Batavia-haven uitweken naar een instapplek aan de Oostvaardersdijk. De Marker Wadden zijn niet moeilijk te vinden. Als je goede ogen hebt kun je de uitkijktoren al vanaf de wal zien en vaar je een paar kilometer naar het noorden, dan zie je de duinen aan de westkant van de nieuwe archipel al opdoemen.

Er stond een lekker windje uit het zuidwesten waardoor we gelijk mooie golven hadden. Toen we door de havenmonding de Marker Wadden binnen voeren werden wij gelijk door een vriendelijke meneer van Natuurmonumenten welkom geheten. Eenmaal in de haven werd ons door een andere vriendelijke meneer een ligplaats aangewezen. Twee vrijwilligers van Natuurmonumenten verwelkomden ons met folders en uitleg over het project en de toekomst plannen. Zo wordt er dit najaar begonnen met de bouw van een strandtent, een hut voor de waddenwachter en er zal ook een mogelijkheid komen om te kamperen. De enorme bergen zand die uiteindelijk de duinen gaan vormen leverden een prima beschutte plek op om de boterhammen te nuttigen. Een deel van de groep ging nog een rondje lopen. Er is nu al 12 km wandelpad aangelegd verdeeld over verschillende routes. Onderweg zijn er diverse vogelspotplaatsen en een mooie uitkijktoren waar vanaf je de eilanden groep kan bekijken. Het is hier en daar nog een beetje kaal en er moet nog heel wat werk verzet worden aan de oostelijke kant, maar het belooft een zeer mooi gebied te worden als het hele project een groen dekentje heeft. Op de terugweg werden wij weer verblijd met mooie golfjes. Aan het einde zijn we nog een stukje tegen de wind ingevaren om vervolgens terug te surfen (althans proberen dit te doen). Mooie tocht en mooi weer en een interessante bestemming, kortom een mooie dag.