Zaterdagochtend om 10.45 met Ineke, Ton en Roeland vertrokken vanaf het strandje bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland om een dagje te verpozen op de Oosterschelde.

Onze eerste etappe was naar Katshoek op Noord-Beveland, ongeveer 8 kilometer met aan onze rechterzijde de Zeelandbrug. Met stroming van rechts en wind van links leverde het mooie golfjes op. Bij Katshoek was een strandje in de luwte waar we konden pauzeren. Na een klein experiment van Ton betreffende de snelheid van het opkomende water, de kajaks toch maar wat verder op het strand getrokken om te voorkomen dat we achter onze bootjes aan moesten zwemmen.

 

Vervolgens naar Wemeldinge met windje tegen maar stroming mee, waar we midden in de dorpsbraderie belandden. Omdat we toch moesten wachten op de kentering van het tij konden we ons samen met de Zeeuwen onderdompelen in het "feestgedruis". Na een bezoek aan een cafetaria weer terug naar de bootjes. De laatste etappe van deze dag was de terugtocht naar Ouwerkerk. Ongeveer 11 kilometer met stroming en wind mee kregen we geregeld een duwtje in de goede richting. Nadat we de spullen opgeladen hadden gingen we naar de camping, om daar onder het genot van enige glaasjes van een magisch kruidendrankje de dag te evalueren en de tactiek voor de volgende dag te bespreken.

 

Zondag vanaf een strandje bij Bruinisse vertrokken voor een dagje Grevelingen.

Na de doelen vastgesteld te hebben het water op. Met heel weinig wind en bijna geen scheepvaart was het rustig peddelen.

Onze eerste stop was op het zuidelijkste puntje van de Veermansplaat, een bijzonder mooi stukje natuur, vlak, gras en mos, restanten van allerlei krabben en op de achtergrond een groep "wilde"pony's. "Als die naar ons toe komen kunnen we gelijk weer vertrekken" zei Ton. Ze schijnen nogal nieuwsgierig en brutaal te zijn en eten het beleg van je brood.

Ze bleven echter keurig op een afstand totdat iemand toch hun aandacht ging trekken. In no time stonden wij midden in de kudde. Gauw inpakken en wegwezen. Ineke ging ons als een ware herdershond de vaargeul over leiden en wij volgden als makke schapen. Iemand maakte zelfs de bijbehorende geluiden (van de makke schapen).

Na een tweede stop op een schelpenstrand, stak voor het laatste tochtje terug naar de auto de wind nog even op, hadden we toch nog een beetje deining. Hoewel er voor de zondag regen was voorspeld hebben we het de hele dag droog gehouden.

 

Het was een leuk, gezellig en leerzaam weekend. Mede door de theorieavond op de woensdagavond voor dit weekeinde , waar Ton en Ineke ons van alles vertelden over stroming, getijden, boeien en koersen bepalen en de praktijk op het water.


Peter

Leden Login