Afdrukken
Hits: 39322
Wàt zeg je!!!??? Naar de Lofoten gaan voor een kajak-expeditie? Neeeeee, veel te ambitieus, daar gaan toch alleen de echte bikkels heen? Is het daar niet veeeeeeeeel te koud daar boven de poolcirkel? Ik hou meer van een vakantie in lekker warm weer, met een warm zeetje waar ik lekker in kan zwemmen. Griekenland ofzo….

 

Zo ging ons gesprek vorig jaar in Zweden tijdens de zeekajakvakantie die we daar toen hadden, Marcel, Teresa en ik (Inge) waren daar 1 week wezen varen, net boven Stockholm tussen de schereneilanden daar. Maar ja, hoe gaat het hè? Je laat je toch overtuigen door verhalen over mooie stranden, blauw water en het is daar in de zomer door de warme golfstroom helemaal niet zo koud hoor! Het kan er best wel tegen de 20 graden worden…

Dat klinkt wel wat beter.

 

Enne…. Teresa is er 5 jaar geleden al geweest en het valt er best wel mee hoor, weinig golven

gehad, dus met de wind valt het daar ook best wel mee. We moeten wel eind juni/ begin juli er heen gaan, want dan gaat de zon er niet onder en da’s best wel bijzonder om mee te maken.

 

Oké, ik ben overtuigd. En een aantal jaren geleden had ik een keer een artikel gezien over de

Lofoten en was daar best wel van onder de indruk geweest. Ik had het artikel zelfs bewaard. Dus eigenlijk stonden de Lofoten wel op mijn verlanglijstje, maar altijd gedacht dat dit voor mij onhaalbaar zou zijn.

 

Het plan was gemaakt en daarna zijn de aan de slag gegaan om e.e.a. te regelen. De eerste vraag was het vervoer naar de Lofoten, gaan we met het vliegtuig (dan moeten we ook kajaks huren) of gaan we met de eigen auto (en dan kunnen we onze eigen kajaks meenemen). We besloten, omdat we 2 weken willen gaan varen, met het vliegtuig te gaan (dat scheelt veel reistijd, volgens het artikel is het 4 dagen reizen) en dus de kajaks te gaan huren.

 

De reis wordt als volgt geregeld:

• Naar Schiphol met de eigen auto en deze met ‘smartparking’ daar 2 weken laten staan.

• Van Schiphol vliegen we naar Oslo

• Van Oslo vliegen we naar Bodø.

• Van Bodø gaan we met de veerboot naar Svolvær of naar Moskenes (afhankelijk van de te

verwachten windrichting).

 

De kajaks regelden we via www.lofoten-aktiv.no. Teresa had nog een kaart van de Lofoten van haar vorige trip, dus die werd gebruikt om een planning te maken van de tocht. Marcel en ik schaften een topografische kaart voor onze Magellan-GPS aan om ter plekke beter onze positie te kunnen bepalen.

Het kan er warm zijn in juni/juli, maar ook koud. Het kan droog weer zijn, maar regen is ook goed mogelijk. Wat kleding betreft moet je dus op alles voorbereid zijn, maar je kunt ook niet teveel meenemen, gezien het maximum gewicht van 20 kg p.p. in het vliegtuig. Er werden wandelschoenen aangeschaft, er werd thermo-kleding aangeschaft, zuidwesters, enz. We hadden besloten om met laagjes kleding te werken. Hoe kouder, hoe meer laagjes. Een laagje voor de warmte, een laagje om de wind van je lichaam te houden, enz.

We denken aldus op alles voorbereid te zijn. Zou de voorpret misschien wel leuker zijn dan de uiteindelijke reis? De tijd zal het leren! Nog anderhalve week te gaan en dan is het zover. Dan gaat het eindelijk beginnen, onze kajakexpeditie in de Lofoten. Vanavond alvast beginnen met verzamelen van de spullen. Hebben we alles? Of is er nog wat nodig?

 


 

Zaterdag 27 juni

We zijn vandaag om 4 uur opgestaan, om half 5 in de auto naar Schiphol. Daar om 7.10 de

vlucht naar Oslo. Teresa bleek 4 kilo teveel te hebben en moest €48,- bijbetalen. Marcel en ik

zaten net binnen de marges en mochten door. Bij de paspoortcontrole ging bij mij het alarm af en ik moest gefouilleerd worden. Ze konden niets vinden, misschien de oogjes voor de Veters van mijn nieuwe wandelschoenen?

Aangekomen in Oslo besloot Teresa om wat spullen uit haar koffer te halen en in haar handbagage te stoppen. Dat werkte en dit keer kon ze zonder bijbetalen mee. Dit keer ging bij mij het alarm niet af, terwijl ik hetzelfde aan had.

Aangekomen in Bodø op zoek gegaan naar de express boot naar Svolvær. In de wachtruimte voor de boot waren kluisjes waar we onze bagage kwijt konden zodat we ondertussen wat boodschappen konden doen. We hebben daar visspullen aangeschaft, brandstof (is daar erg duur, wel 3 keer zo duur als in Nederland) en voedsel voor een paar dagen, want zondag zijn de winkels dicht). De boot naar Svolvær zou er 4 uur over doen, dus we verwachten daar wel een warme maaltijd te kunnen krijgen. Dat viel een beetje tegen, alleen een hotdog was er te verkrijgen. Het was wel een mooie route, tussen alle eilandjes door, dus we kregen een mooi beeld van de omgeving.

Aangekomen in Svolvær besloten we eerst wat te drinken in de haven, om te vieren dat we onze bestemming hadden bereikt (nou ja, bijna, we moesten nog 7 km verder naar de camping). Daarna een taxi genomen naar camping Sandvik in Kabelvåg. Daar een plekje voor onze tentjes gevonden. Tot 24.00 opgebleven en het blijft inderdaad de hele dag en nacht licht. Teresa heeft toen een foto genomen van ons 3 met de zelfontspanner. Toen ons bed opgezocht en lekker gaan slapen, het was een lange dag geweest.

 


Zondag 28 juni

Lekker uitgeslapen vandaag. We waren pas om 9 uur wakker. Rustig gedoucht, ontbeten en

daarna naar Kabelvåg gelopen. Daar even rond gelopen. Bijna overal waar je wilt eten kun je

walvis bestellen, maar dat hebben we niet gedaan. Wel lekker gegeten daar, maar wel veel te veel.

 

Ik had Bacalauw genomen, een vissoep van stokvis dat is een flinke maaltijdsoep.

Op de weg terug naar de camping kwamen we Jann, de verhuurder van de kajaks, tegen. We zagen hem aan komen rijden, niet te ver van de camping af en Teresa ‘sprong’ voor de auto met gespreide armen om hem tot stoppen te manen. Jann moest erg lachen om haar actie. Zeker toen we ons voorstelden als de kajakkers die morgen met zijn bootjes op stap zouden gaan. Hij stelde ons voor om direct met hem mee te gaan om de kajaks te bekijken en uit te zoeken welke we wilden meenemen.

 

Jann vertelde dat ie geschrokken was toen we belden aangekomen te zijn, hij was ervan

overtuigd dat we een maand later op 29 juli zouden komen. Hij had de komende periode

een les en een andere tocht waar hij veel boten voor nodig had en dit was toch wel

lastig voor hem. Bij hem thuis gekomen liet hij onze mails zien en daar stond toch echt de

goede data in, hij had zich dus vergist. Nou ja, dan zou ie wel bij een bevriende verhuurder

boten regelen voor zijn lessen en tochten.

 

Met Jann hebben we onze voorgenomen route doorgenomen en gevraagd naar de getijden

en stromingen. We hadden wel een getijdentabel op internet gevonden. Jann gebruikte die eigenlijk niet. Hij kijkt naar het water en wat het doet. Tussen de eilanden kan het tij naijlen en bij de doorgangen kan het flink stromen, bij een aantal wel 9 knopen. Die stroming wil je niet tegen hebben. Goed opletten dus en vooral je ogen gebruiken. Op de GPS kun je je nelheid in de gaten houden, neemt die af, dan ga je waarschijnlijk tegen de stroming in. Ga dan naar de kant

en wacht tot de stroming de andere kant op gaat. Ook adviseerde hij ons om niet naar het meest zuidelijke punt van de Lofoten te gaan, onder Å. Daar heb je de mælstrom en die is gevaarlijk voor kajakkers.

 

Terug op de camping kwamen een stel Duitsers naar ons toe. Zij gingen de volgende dag terug en hadden eten over. Of wij dat wilden hebben, tuurlijk, dus hebben we nu 3 extra noodmaaltijden bij ons. Teresa had al een aantal van deze maaltijden meegenomen vanuit Wenen. Makkelijk en goed te eten. Het zijn kant en klare pastamaaltijden waar je alleen wat water bij hoeft te doen. In Nederland heb ik die bij de AH bv niet gezien.

 


Maandag 29 juni

Het is vandaag onze eerste vaardag. Om half 9 wakker geworden en opgestaan. Eerst rustig

ontbeten en toen de tent opgebroken. Alle spullen naar de kano's gebracht en ingepakt. Daarna

de camping betaald en onze tassen daar gelaten. Jann zal ze daar weer ophalen en voor ons

bewaren tot het einde van de tocht.

We hadden prachtig mooi weer, een strak blauwe lucht en een spiegelgladde zee. Beter weer kunnen we ons niet wensen om de tocht te beginnen. We varen eerst naar Kabelvåg om daar eten in te kopen, dit gaat sneller dan eerst naar Kabelvag te lopen en dan met de boodschappen terug lopen om vervolgens te gaan varen. We moeten voor 4 dagen inkopen doen. Vanuit Kabelvåg varen we naar Henningsvær. Dit is bekend als een bergbeklimmersdorp en zou er aardig uit moeten zien. Daar even de benen gestrekt en een toilet gevonden in een souvenirshop waar alles erg duur is. Het begint wat frisser te worden dus we blijven niet lang en gaan door naar onze kampplaats. De wind is aangewakkerd en we moeten nog flink doorvaren. Uiteindelijk vinden we een plekje vlak langs de weg die van de E10 naar Henningsvær loopt. Dit plekje is uit de wind, zodat we daar de maaltijd kunnen klaarmaken. Een ruime maaltijd van worstjes, aardappelpuree, doperwtjes en tomaat, soepje vooraf. Op tijd naar bed zodat we op tijd morgen met vloed weer weg kunnen.

 


Dinsdag 30 juni

Een mooi zonnetje maakte ons Vanochtend wakker. Eerst lekker in het zonnetje ontbeten

en daarna de spullen ingepakt en met hoog water vertrokken. Het was al afgaand water. We

vertrokken met bijna geen wind en een spiegelgladde zee. Heerlijk zonnetje, genieten dus van de omgeving.

Vandaag zijn we richting de Atlantische oceaan gegaan. Daarvoor moesten we onder een brug

door en er stond daar flink wat wind, maar gelukkig hadden we het tij en de wind mee. Iets

verderop was een hele smalle doorgang, het tij was aan het keren en we moesten even flink

aanzetten om er door te komen, we hadden daar niet een half uur later moeten zijn. Dit is kenmerkend voor de Lofoten, in doorgangen kan het behoorlijk stromen en dan moet je niet tegen de stroming in moeten varen. Ben je aan de late kant dan is het behoorlijk hard werken om erdoor te komen, maar vlak erna heb je geen last meer van de stroming.

 

Onderweg nog papegaaiduikers gezien. Dat zijn net vliegende bommetjes De manier waarop die landen is komisch om te zien. Voor het landen zetten ze hun pootjes uit als landingsgestel om zich vervolgens als een bom in het water te laten vallen.

 

Uiteindelijk aangekomen bij de Atlantische oceaan hebben we vervolgens nog een Zeearend gezien. We hadden bij een haventje in de buurt al een mooi zandstrand gezien, maar zijn nog een stukje verder gevaren. Uiteindelijk zijn we toch terug gegaan tot vlakbij het haventje en hebben daar een prima plekje gevonden.

Voor het eten was het plan om een kampvuur te maken en daarin de aardappels te poffen.

Alleen wilde het hout dat we konden vinden op het strand niet lekker branden. Waarschijnlijk toch niet droog genoeg. Uiteindelijk hebben we besloten om dan de aardappels in de schil te koken en dat ging ook prima. We hebben ze gegeten met mais en stukjes ham en dat smaakte ook prima. We hebben al twee mooie dagen gehad. Morgen wordt er regen verwacht, dat zien we dan wel weer.

 


Woensdag 1 juli.

 

Het regent vandaag inderdaad, zoals voorspeld. Dus pas laat opgestaan en eerst de tarp opgezet. Daarna hebben we eerst rustig een ontbijtje genomen. We hebben besloten om vandaag een rustdag in te lassen. We hebben geen zin om een natte tent in te pakken en ook niet om in de regen te peddelen. Volgens de weersvoorspelling zal dit voorlopig de enige natte dag zijn in onze vakantie. Gelukkig regende het niet continue en konden we ook een

beetje hier rond lopen en we hadden goed uitzicht vanonder de tarp op alle vogels hier.

 

Op een klein eilandje verderop zaten een 4-tal Zeearenden. Marcel heeft ze met de camera goed vast kunnen leggen. Het waait niet hard dus we hadden kunnen varen maar hadden geen zin om dat in de regen te doen. Eigenlijk bevalt dat wel, even een dagje rustig aan. 's avonds zagen we nog een zeeotter. Die was bij ons in de buurt zijn maaltje bij elkaar aan het vissen.

 


Donderdag 2 juli

 

Vanochtend werden we door het zonnetje wakker gemaakt en hebben we lekker in de

zon ontbeten. Daarna konden we de tent droog inpakken. Het plan is om naar Borg te varen,

daarvoor moeten we op tijd bij een bepaalde passage zijn om daar door te kunnen varen met

hoog tij. Jann had zo zijn twijfels of je er varend kunt komen, maar volgens de kaart zou het

moeten kunnen. We zijn daar heen gevaren en zijn tot de conclusie gekomen dat we of nog heel lang moesten wachten tot er genoeg water zou zijn of daar zouden stoppen en te voet verder gaan naar Borg.

We besloten om te voet naar Borg te gaan voor de nodige boodschappen en om het Vikingschip te kunnen bekijken. Het bleek nog een aardige wandeling te zijn. De boodschappen zijn gelukt en ook het schip hebben we gevonden. Een actieve dag vandaag, 19 km gevaren en 16 km gelopen. We gingen pas om 24.00 eten!

 

Daarna slapen want we moeten morgen vroeg op. De weersvoorspelling geeft aan dat het ’s

ochtends nog niet teveel wind is en dat de wind ’s middags gaat aantrekken. Bij windkracht 6 zitten we liever niet in de kajaks, dus maar vroeg vertrekken.

 


Vrijdag 3 juli

 

Vandaag vroeg opgestaan om met niet al teveel wind de 'kaap' te kunnen ronden. Om half 7

opgestaan en om half 8 zaten we weer op het water. Het eerste stuk was het bijna vlak, bijna

geen wind en ook weinig golven. Nog een Zeearend gezien onderweg.

Hoe verder de tijd ging des te harder de wind en des te meer golven. Gelukkig hadden we wel de wind in de rug. Uiteindelijk wisten we de kaap te ronden en konden we het fjord bereiken. In het fjord zagen we nog een aantal ‘bergschapen’.

 

Uiteindelijk een kampeerplekje gevonden. Een mooi plekje vlakbij een vakantiehuisje. Daar was niemand aanwezig, dus we konden niet vragen of het een probleem was dat we daar onze tentjes gingen opzetten. Maar er waren plekjes te vinden die enigszins uit de wind

waren. We zouden er een paar nachtjes blijven, want de weersvoorspelling gaf teveel wind aan om te gaan varen morgen (windkracht 6). Morgen dus maar kijken of de weersvoorspelling verandert, dat weet je hier toch nooit. Als de wind niet teveel is kunnen we wel verder varen.

 

Eerst even een tijd in het zonnetje gelegen en bij geslapen. Tenslotte waren we vanochtend erg vroeg opgestaan. Al merk je dat niet doordat het de hele dag licht blijft. Daarna eten klaar gemaakt.

 

Na het eten zijn we naar Unnstad gelopen om daar de middernachtzon te zien. Daar aangekomen hebben we een pad naar Eggum gevonden waar je de middernacht zon zou

kunnen zien. Ik vond het pad aan het begin al veel te smal. Teresa wilde wel graag om 24.00 de zon zien. Ze is alleen die kant op gegaan. Het bleek een moeilijk pad te zijn dus niet echt

geschikt voor mij. Uiteindelijk heeft Teresa wel de middernachtzon gezien.

 


Zaterdag 4 juli.

 

Na het ontbijt hebben we vanochtend bekeken wat we gaan doen. Marcel en Teresa denken dat we wel kunnen gaan varen. Het weerbericht van Svolvær geeft aan vandaag 29 tot 32 km/u. Dus best wel veel. Ik zie het niet echt zitten. Marcel zet zijn mobiel aan en ontvangt een sms van Jann. Vandaag windkracht 6 en morgen 7. Het besluit is nu snel genomen, we gaan vandaag en morgen niet varen. We zouden wel de wind in de rug hebben gehad, maar deze zou ons het fjord kunnen ‘uitblazen’ en als we dan niet meer op tijd daar tegenin terug naar kust zouden kunnen komen, zouden we door moeten peddelen tot Groenland…. Dat vonden we geen goed idee.

 

We besluiten om naar Borg te lopen en daar boodschappen te doen en daarna het Vikingmuseum te bekijken. Het blijkt nog een flinke wandeling te zijn, zo'n 9 km. Ik krijg last van een blaar. Dat loopt niet echt fijn meer. De winkel bleek vlakbij het museum te zijn. Dus eerst de boodschappen gedaan en daarna op naar het museum. Bij het museum konden we de mobiel en camera weer opladen. Ook konden we onze tassen met boodschappen daar achter laten terwijl we het museum aan het bekijken waren. Een mooi museum om te bekijken, een groot viking huis helemaal nagebouwd. Er werd een rondleiding gegeven over hoe men daar

leefde. Buiten stond zoveel wind dat je er tegenin kon hangen, dus inderdaad teveel wind om te varen. Voor de terugweg naar de kajaks namen we een taxi, dat eind

terug met boodschappen en mijn blaar ging toch echt niet meer lukken.

 


Zondag 5 juli

 

Ook vandaag hebben we niet gevaren. Uitgeslapen en toen rustig ontbeten. Marcel is daarna

gaan wandelen om dichterbij de zee te komen om de golven te bekijken. Teresa had haar leesboek gepakt en ik mijn schetsboek om de omgeving te schetsen. De eigenaresse van de grond waarop onze tentjes staan kwam ook even langs en nee het was geen probleem dat we hier stonden.

Toen marcel terug kwam wist ie te melden dat het met de golven wel mee viel. Ik weet het niet... Nog even lekker uit de wind in de zon gezeten. Toen met het eten aan de gang. Terwijl we aan het koken waren kwam de man langs van het huis waar marcel 2 keer water had gehaald. Hij had een aanbod: hij kon ons met onze kajaks wel voorbij een bepaald punt brengen met zijn Pick-up. Daardoor zouden we een stuk van de oceaan niet hoeven

doen en zouden we vanaf een rustiger punt verder kunnen varen. Een mooi aanbod, maar Marcel gaat liever zelf varen morgen, moet kunnen volgens hem.

 

Afgesproken om morgen naar de hoek van het fjord te varen en als we het niet vertrouwen dan terug te keren naar een plaats waar hij ons kan oppikken. Als we doorvaren sturen we hem een sms als we weer geland zijn. Hij was teacher van beroep. Hij wist ons het e.e.a. te

vertellen over de streek. De eerste tunnel is in 1963 gebouwd en was de redding voor de streek. Nu konden de mensen elders werken en toch hier blijven wonen. Al in 1932 is de eerste waterkrachtcentrale gebouwd van planten en modder. Die is in 1933 ingestort en later met beton herbouwd en die staat er nu nog steeds. Hij vertelde over de ijstijd en hoe dat het fjord had gevormd. Dat deze streek al heel lang bewoond is.

 

Hij vroeg alleen wel waarom Marcel telkens naar hun huis was gekomen voor water, terwijl hij over het riviertje moest stappen waar zij ook hun water uit haalden. Dan had hij hetzelfde water gehad en er minder ver voor hoeven lopen. We hebben hem uitgelegd dat dat in Nederland niet zomaar kan, water drinken uit een rivier. Dat we dat dus niet gewend zijn. Maar het water in de riviertjes hier is zo koud en helder, dat kan je gewoon drinken.

Afscheid genomen van deze aardige Noorse meneer. Hierna zijn we gaan eten en daarna op tijd naar bed, morgen vroeg op zodat we de minste wind hebben, want die neemt in de middag weer toe.

 


Maandag 6 juli.

 

Vandaag zijn we vroeg opgestaan, de wekker ging om half 5 af. Da's geen probleem hier, het is hier toch de hele dag licht. Na een snel ontbijt zaten we om 10 over 6 in de kajaks. Eerst het

fjord uitvaren kostte ons anderhalf uur. Er stond een stevige zijwind. Ik had daar wel wat moeite mee.

Na het fjord linksaf de oceaan weer op. Ook hier flinke golven, maar ja dat kan je verwachten bij windkracht 5. We hadden daar de wind in de rug en moesten uitkijken voor de brekers. Maar het schoot wel flink op, zo met de wind in de rug. Uiteindelijk de oceaan verlaten en de passage naar het zuiden genomen. Ook daar hadden we de wind in de rug. Een gedeelte was onze snelheid wel 12 km/u volgens de GPS, terwijl onze gemiddelde snelheid 5 km/u was. We vonden ongeveer halverwege een prachtig pauzeplekje. Daar zo'n 3 uur gewacht tot het tij

gekeerd was om met de stroming mee de passage verder te kunnen nemen. Verderop in de passage nog een deel gehad met hoge wat steilere golven die je zo in een surf trokken.

 

Best wel spannend, maar ik merk wel dat ik steeds minder moeite heb met de wind en

golven die van achter komen. Eenmaal aan de zuidkant werd het water een stuk rustiger er

waren nog wel golven van zee maar geen brekers meer.

 

Aangekomen in Nussfjord een plaats gevonden voor de overnachting. Het was lastig om een plekje te vinden, er waren veel schuine kanten. We hebben de tent toch maar zo recht als mogelijk neergezet. Voor het slapen gaan de boten toch nog verlegd, we dachten dat het water nog wel hoger zou kunnen komen. Het was een lange spannende peddeldag, maar de Atlantische kant hebben we nu gehad. Nu alleen nog de rustige kant van de Lofoten.

 


Dinsdag 7 juli.

 

Deze nacht wat minder goed geslapen, de tent stond nogal scheef en ik rolde telkens van mijn matje af. Ook blijkt één van de matjes die we vorig jaar aangeschaft hebben in Zweden lek

te zijn. En iedere keer dat ik de bedden opmaak weet ik niet wie het lekke matje heeft. Vannacht was ik dat. In combinatie met een scheef plekje niet echt iets waardoor je goed slaapt.

Wel zijn we wat later opgestaan. Het was goed dat we de boten wat hoger hadden gelegd, het plekje waar ze eerst lagen was nog steeds nat van het hoge water van vannacht. We hebben eerst rustig ontbeten en zijn met hoog afgaand water vertrokken. Eerst naar Nussfjord gepeddeld en hebben daar een tweemaster gezien die een Nederlandse naam (Harlingen) en een Noorse naam (Bør) had. Ook bleek er een grote groep meeuwen daar in een rotswand aan het nestelen te zijn, met jongen. Ook bleek er in Nussfjord ook een verhuurder van kajaks te zijn. Niet de Prijons die wij hebben maar een ander merk. Geen idee wie de verhuurder was, maar er zijn kennelijk meer verhuurders te vinden voor kajaks op de Lofoten. We zagen later dat ook in Reine kajaks gehuurd kunnen worden.

 

Daar vandaan zijn we Skjelfjorden ingevaren. Het stukje op zee had nog flinke golven, niet veel wind maar nog wel hoge golven, we zijn gestopt iets voorbij het eiland Kunna (bij Dalholmen). Hier was een mooi plekje waar we ook vers water konden tappen. We hebben daar even gepauzeerd en geluncht en zijn daarna verder gevaren naar Sund. Er was ook een zalmkwekerij waar we langs kwamen. Grappig om te zien hoe die zalmen telkens uit het water springen en bijna een salto mortale maken boven water. In Sund hebben we ons kamp opgezet. We hebben de tentjes ver van het water op het korte gras gezet. Het hoge gras vonden we te hoog en het hoge water komt volgens ons tot het gras, anders zou het gras toch niet groeien hier?

We hebben wat gegeten en zijn daarna richting de brug gewandeld. Onderweg hebben we nog wat watertjes gezien waar ook meeuwen aan het broeden waren geweest. Er liepen kleine meeuwtjes rond.

De middernachtszon gezien en toen ons bedje in. Hopelijk komt het water niet tot in onze tent.

 


Woensdag 8 juli.

 

Vannacht hebben we om 02.00 uur de tent moeten verzetten, het water kwam toch hoger dan verwacht. Marcel heeft nog een foto gemaakt van ons tentje met zijn voetjes in de zee.

Vanochtend zijn we eerst naar Sund gelopen. Daar zijn we gestopt bij het visserij museum en smederij. Er was ook een café (wordt daar ‘Stampen’ genoemd) waar we koffie en thee

konden krijgen. Toen we naar broodjes vroegen kwam de juffrouw met belegde broodjes met zalm en garnalen. Die waren gratis want van gisteren en anders moest ze deze weggooien. Hoe aardig, ze had ze ook kunnen verkopen.

We bestelden ook nog wat zelf gebakken zoete broodjes. In het winkeltje nog pluche papegaaiduikers gevonden voor de dochters van Carlo, die past op onze woning in de

vakantie.

Daarna hebben we bij de smederij gekeken. Daar konden we de smid bezig zien. Hij had daar Gigantische apparatuur had staan voor het smeden. We hebben daar nog een souvenir gekocht, een gesmede Aalscholver, die staat nu bij ons thuis in de vitrinekast bij de andere souvenirs.

Terug naar ons plekje. De tentjes weer ingepakt en naar Reine gevaren voor de laatste boodschappen.

Vanaf Reine doorgevaren naar ons kampplekje in het Bunesfjord. Eerst gegeten en daarna de wandeling gemaakt naar de Atlantische kust. Daar aangekomen vond ik het pad naar het strand te steil en zijn Marcel en Teresa verder gegaan en hebben op het strand genoten van de

middernachtszon.

 


Donderdag 9 juli.

 

Vandaag hebben we niet gevaren maar gerelaxt in het fjord. We zijn naar het aanlegsteigertje

gelopen en hebben gezien hoeveel wandelaars er met bootje hierheen komen om te wandelen

richting het Atlantische strand. Als je terug wilt is er ‘s middags weer een bootje om je op te halen.

Is die vol, dan moet je op de volgende wachten. Dat kost dan weer een half uur. Als je pech hebt kun je dan nog steeds niet mee en moet je nog een half uur wachten op de volgende. Maar ze blijven varen tot iedereen weer een boot terug heeft gehad en er niemand meer staat te wachten op het steigertje.

Verder lekker rustig aan gedaan. ’s Avonds nog een keer naar het strand gelopen en dit keer allemaal boven gebleven en van het uitzicht genoten. Er waren een aantal klimmers bezig om een hoge steile bergwand te beklimmen.

We spraken nog een aantal wandelaars en een stel had de klimmers 4 uur daarvoor naar boven zien gaan, ze waren nu pas op eenderde gekomen. Het was druk daar op de weg naar het strand, we kwamen er meerdere mensen tegen. En iedereen wilde wel praten, maar het valt wel op dat je ze eerst moet aanspreken, maar dan zijn ze ook erg vriendelijk tegen je. Maar ze

nemen niet het initiatief voor het gesprek. Misschien ligt dat niet in de aard van de Noren, willen ze zich niet opdringen aan anderen. Over het algemeen zijn het wel aardige mensen.

 

Morgen varen we naar Moskenes, het eindpunt van onze expeditie.

 


Vrijdag 10 juli.

 

Onze laatste vaardag hier. De voorspelling van 10 m/s klopt niet. Het is vanochtend hier in het

fjord bijna windstil. We ontbijten in een warm zonnetje. Alles op het gemak, we hoeven niet

lang te varen vandaag. Eerst naar Reine en daarvandaan naar Moskenes. Op zee hebben we uiteindelijk toch nog wat leuke golven gehad. Maar weinig wind, dus gewoon leuk om te doen.

In Moskenes in de haven een plekje gevonden waar we uit de kajaks konden komen. De boten aan de kant gelegd en begonnen de kajaks leeg te halen zodat we de kajaks schoon konden maken.

 

Op dat moment komt er een oudere dame naar ons toe en begon te roepen dat dit een privat strand was. Maar ja dat stond nergens aangegeven dus hadden we ook niet kunnen weten. Ze was erg beledigd en we moesten snel wegwezen daar. Hier in Moskenes zijn ze dus niet erg vriendelijk naar vreemden.

 

Dat waren we ondertussen wel anders gewend geraakt onderweg. Wel een beetje een koude douche zo. Uiteindelijk hebben we alles daar weg gehaald en een ander lunchplekje gevonden terwijl we op Sigrud wachten die de kajaks komt ophalen.

 

Teresa en ik zijn een plekje gaan regelen op de camping en Marcel heeft gewacht op Sigrud. Die heeft ons met onze bagage afgezet op de camping. Daar afscheid van hem genomen. Ik heb hem onze geplastificeerde kopieën van de kaart gegeven, die hebben wij niet meer nodig en zijn extra gewicht straks op het vliegveld. Hij was er blij mee. Worden ze in ieder geval nog eens gebruikt. De kajakexpeditie zit er nu op. Zondag om 6.00 de ferry naar Bodø. Dan het vliegtuig naar Oslo en vandaar weer naar Amsterdam en naar huis. Maar we hebben het volbracht, onze kajaktocht op de Lofoten. Vanavond nog een stukje gewandeld richting Å, onderweg nog een meeuwenkolonie gezien. Die maken echt een flinke herrie. Ze voerden een soort van paringsdans uit. Dan lijkt het net of ze aan het ruziën zijn en even later zitten ze als tortelduifjes te tortelen. Bijzondere vogels.

 


Zaterdag 11 juli.

 

Vandaag willen we naar Å gaan met de bus, maar door de warme zon zijn we al vroeg op. We

gaan richting bushalte maar de bus gaat pas om 12.15. Het is 10 uur en we besluiten om naar Å

te wandelen. Het is tenslotte maar 4,5 km. En we hebben wel verder gelopen deze vakantie.

Onderweg zien we nog vissen te drogen hangen, de stokvis, gedroogde kabeljauw. We vinden nog een winkel onderweg, da's handig kunnen we nog wat aanschaffen voor onderweg morgen.

We passeren ook het Telecommuseum, maar daar gaan we niet heen. We zien ook een restaurant dat net open gaat, Maren Anna. Verderop is een galerie en daar kijken we ook even binnen en raken aan de praat met de eigenaar. Hij neemt ons mee naar de achterkant van het gebouw en laat ons de meeuwen zien die er op de vensterbank nestelen.

Het is een aardige praatgrage jongen. Als we verder gaan zegt ie dat we op terug weg maar koffie moeten drinken met hem.

We gaan verder naar Å. Dat hele dorp is een museum en zeer de moeite waard om te bekijken. We bekijken het stokvis museum. Leuk om te zien hoe de kabeljauw wordt verwerkt tot gedroogde en gezouten vis. Hierna lopen we terug.

Als we de galerie passeren komt de jongen net terug en we blijven koffie drinken en praten nog even.

Hierna weer verder en we komen bij het restaurant. In het restaurant eet ik Bacalauw, soep

gemaakt van stokvis en Teresa heeft ‘Cod tong’, de tong van de kabeljauw gebakken, Marcel neemt wat gebak.

 

Hierna snel in de winkel nog wat broodjes voor morgen aangeschaft.

Op de camping de tassen weer ingepakt en op tijd naar bed. Morgen om half 5 op om de boot van 6 uur te nemen.

 



Zondag 12 juli.

Alweer onze laatste dag hier in Noorwegen. Om half 5 staan we op en pakken de tent in. We

lopen naar de Veerboot (da’s zo’n 200 meter van de camping). Daar wachten we op de veerboot. We kopen de tickets en rond 6 uur vertrekt de veerboot naar Bodø. Op de veerboot stallen we al onze ontbijtspullen uit op de tafel en ontbijten rustig. We kijken of we nog Walvissen zien, die schijnen hier gesignaleerd te zijn. Maar helaas, ze laten zich vandaag niet zien. Nog een reden om hier een keer terug te komen.

In Bodø vinden we een taxi naar het vliegveld en we hebben daar alle tijd om te wachten op het vliegtuig. We weten dat er geen eten wordt uitgedeeld in het vliegtuig naar Oslo, dus eten we wat op het vliegveld. In Oslo hebben we ook alle tijd om over te stappen en ook daar eten we iets.

 

Om 19.00 zijn we eindelijk weer in Amsterdam. We mogen weer gaan wennen aan de drukte hier na alle rust op de Lofoten.

Het was een mooie en bijzondere ervaring. Een aanrader voor ieder kajakker om een keer te doen!

Marcel, Teresa en Inge.

 


Aandachtspuntjes.

 

• Weersvoorspelling:

Het lokale weerbericht kun je het beste bekijken op www.yr.no Wel in het noors, maar deze

lijkt het meest te kloppen en je kunt er meer locaties op vinden dan de andere sites die ik heb

bekeken.

• Noord-Zuid route:

Dit was een goed besluit. Dus beginnen bij Kabelvag en eindigen bij Moskenes. Doordat we

voornamelijk Nno-wind hadden, hadden we de wind voornamelijk in de rug. Let wel: in de

Fjorden kan de wind door de bergen ineens vanuit een heel andere richting komen!

• Wind:

Als de wind uit het NNO komt, dan is dit een ijzige wind die direct uit Rusland komt. Zodra de zon dan achter de wolken gaat of even achter een berg zit, kan het flink afkoelen en ga je met koude handen naar bed (een volgende keer dus meenemen: Handschoenen, wollen muts,

warm kraagje).

• Wandelschoenen:

Genoten van de wandelschoenen met de warme sokken. We hebben geen koude voeten

gehad. Veel gedragen na het kanoën. Sandalen hadden we ook bij ons, maar die zijn bijna

niet gebruikt.

• Thermo-onderkleding:

Voor de vakantie toch maar extra dikke thermo-onderkleding aangeschaft. Deze bijna iedere

dag gedragen, heerlijk! Een aanrader.

• Zonnebrand creme:

Niet vergeten. Ook al merk je het niet door de temperatuur, je kunt goed verbranden door het

zonnetje.

• Zuidwester:

Heel fijn als het hard waait. Geen kou in de nek en beter dan een capuchon van het anorak.

Je kunt goed om je heen kijken (erg charmant staat het overigens niet…)

• Tas voorop de kajak:

Ideale tas om spullen voor onderweg mee te nemen: eten, drinken, camera, verrekijker, enz.

Ook een aanrader en voor de vrouwen onder ons: we moeten toch wat als we ons als we onze

beautycase niet mee kunnen nemen?

 


Kanomaaltijden!

 

Tijdens onze tocht hebben we natuurlijk goed gegeten. De boodschappen hebben we lokaal gedaan. Er zijn een aantal plekken waar je de boodschappen kunt doen en soms moet je een flink stuk lopen om bij de winkel te komen.

De winkels zijn gelukkig wel laat open, vaak tot 8 of 9 uur ’s avonds. Alleen op zaterdag gaan ze eerder dicht en op zondag zijn ze gesloten.

Om de maaltijden klaar te maken hadden we 2 kooktoestellen bij ons:

Beide kooktoestellen hebben zo hun voor- en nadelen.

Coleman:

Voordeel: Wordt erg heet en brand altijd wel, ook bij harde wind. Brandstof altijd te vinden.

Nadeel: Na het koken ruik je de benzine-lucht. Bij het aansteken kan de vlam hoog zijn en niet iedereen is daarvan gecharmeerd.Opletten dat je pannetje niet van de brander af glijdt.

Spiritus:

Voordeel:

Nadeel:

De brander neemt meer ruimte in, maar aan de andere kant is dat gelijk je pannenset.

Je moet goed inschatten hoeveel brandstof je nodig hebt, te weinig is lastig want je kunt niet direct aanvullen als je te weinig hebt. Bij teveel kun je het niet terug gieten in je fles. Maar je kunt dat opvangen door bij teveel brandstof dat te gebruiken om alvast water te koken en dit mee te nemen in een thermosfles.

 

Als je maaltijden mee wilt nemen, dan kan je kiezen voor allemaal droogvoer-maaltijden. Maar daar hadden we geen zin in. Oké, ze nemen minder ruimte in, maar smakelijk…

Dus hebben we geprobeerd om zo om de 3 a 4 dagen boodschappen te doen en verse spullen mee te nemen.